Pars Krisztián: összeszorított fogakkal

Szombaton lejárt Pars Krisztián doppingvétség miatt kapott másfél éves eltiltása, az olimpiai bajnok és kétszeres Eb-győztes kalapácsvető újra versenyezhet, és az ismét előjött térdfájdalmai ellenére jú­lius 28-án dobókörbe lép a magyar bajnokságon. Itt teljesíteni akarja az őszi, dohai világbajnokság nevezési szintjét, a nagy célja azonban a tokiói ötkarikás játékokon való részvétel.

A londoni aranyéremmel és edzőjével, Németh Zsolttal (fotó: JochaPress)

Pars Krisztián 2018. január 13-án, egy szombathelyi ellenőrzésen akadt fenn a rostán. Lényeges, hogy versenyidőszakon kívül került a szervezetébe a tiltott szer, amely teljesítményfokozásra nem alkalmas, így csak másfél évre tiltották el. A 2012-es londoni olimpia bajnoka elismerte, hogy hibázott. „Rettenetesen szégyellem, ami történt. Sportolói pályafutásomnak, de valójában az egész életemnek egy nagyon nehéz pillanatában hoztam egy rossz döntést, amit soha nem tudok megbocsátani magamnak” – mondta a doppingfegyelmi tárgyalást követően. Mint kiderült, ko­kaint mutattak ki a szervezetében.

A szabályok lehetővé tették, hogy az eltiltása lejárta előtt két hónappal, azaz május 13-án edzésre jelentkezzen klubjában, a szombathelyi Dobó SE-ben. „Azt megelőzően csak akkor mehettem be a pályára, amikor sem versenyző, sem edző nem tartózkodott ott. Így pél­dául hétfőn, szerdán és pénteken reggel nyolctól fél tízig, délután kettő és négy óra között dobhattam, át kellett alakítanom a megszokott napi rutinomat. Az volt az egyetlen támogatás, hogy a pályát használhattam, természetesen a sportállásom is megszűnt az eltiltásom idejére. Nagyon nehéz időszak volt lelkileg is, ám soha nem adtam fel. Május közepén aztán csatlakoztam a többiekhez, azóta velük edzem, de egyelőre még nem abban a ritmusban, mint ők. Mégis eljutottam oda, hogy a nyár elején már hetvenhat métert dobtam” – árulta el érdeklődésünkre Pars Krisztián.

A 76 méter persze nagyon messze van a 82,69-es egyéni csúcsától – Londonban 80,59-cel győzött –, manapság azonban a nemzetközi elitben 80 méter fölé is kevesen jutnak. Az idei világranglistát a lengyel Wojciech ­Nowicki 81,74-gyel vezeti, rajta kívül csak honfitársa, a háromszoros világbajnok Pawel Fajdek jutott túl a nyolcvanon (80,87 m). Említsük meg, hogy a tavalyi Eb-n bronzérmes Halász Bence 78,27-tel az ötödik a rangsorban, és az első tízbe 77,50-nel be lehet kerülni. S ha azt nézzük, hogy Pars már 37 éves, ezzel nem lenne egyedülálló a legjobbak között, a riói olimpiai bajnok tádzsik Dilshod Nazarov ugyancsak 1982-es születésű.

Ám van egy komoly gond, ami megnehezíti versenyzőnk dolgát. A már tizenhárom műtéten átesett dobó esetében nem is meglepő, hogy újra rakoncátlankodik a térde.

„Nem friss sérülés, négy-öt éve érzem a lábamban, és karácsony előtt elég rosszra fordult a helyzet. Februárban aztán kés alá kerültem, de az a műtét nem oldott meg minden problémát. Amikor utána megint előjött a fájdalom, kaptam injekciót, amit egyszer kell beadni, de az is csak néhány napig használt. Ha szökdeltem, ismét fájni kezdett a térdem. Több orvosnál is voltam, és úgy néz ki, hogy sajnos elkerülhetetlen az újabb műtét. De erre csak a dohai vb után, októberben kerítenék sort. Három hónap lenne a felépülés, januárban már újra belecsaphatnék a lecsóba, és célba vehetném az olimpiát„ – tervezi a jövőt Pars Krisztián, és az nem is kérdés, hogy Tokió mozgatja meg igazán a fantáziáját.

„Húsz év sportolás után nem meglepő, hogy elhasználódott a térdem, de makacs ember vagyok, összeszorítom a fogamat. Amennyiben a világbajnokságon 77 méter fölött tudnék dobni, azzal akár az első hatba is bekerülhetnék, de most a legfontosabb az ob. Két hét múlva az MTK pályáján 76 méteres eredményt kellene elérnem, ennyi a nevezési szint a világbajnokságra, de Dohában kiegészítik a mezőnyt harminckét versenyzőre, így akár egy 75,02-es dobás is elég lehet a vb-részvételhez” – számolgat Pars Krisztián, és az elszántság alapján hihetjük, hogy még vele is számolnia kell a nemzetközi mezőnynek.

(mno / Fábik Tibor)