Peking 2008: a briteknek megfelel a kínai konyha

kaja.jpg

A britek nem követik az Egyesült Államokat, amely csütörtökön közölte: olimpiai csapata nem bízza magát a helyiekre, inkább visz magával ételt a nyári pekingi játékokra.

"Nem aggódunk a kínai táplálékok miatt. Sokkal inkább tartunk attól, hogy elhíznak a sportolóink az olimpiai faluban, mintsem hogy lebetegednének" – jelentette ki Bernard Cotton, az ország ötkarikás bizottságának ügyvezetője, hozzátéve: a légszennyezettség ugyanakkor komoly problémát jelenthet a brit résztvevőknek, akik közül többen is védőmaszkot kívánnak viselni Kínában. Hasonló megfontolásból a küldöttség fele a déli tengerparton fekvő Makaón fog lakni, és csak 48-72 órával a fellépése előtt utazik Pekingbe.
   
A New York Post egy nappal ezelőtt arról számolt be, hogy az amerikaiak többek között 25 000 font (11 325 kg) húst szállítanak majd Kínába.
   
Az amerikaiak lépésének hátterében az áll, hogy az elmúlt időszakban több csapat is aggodalmának adott hangot a pekingi ételek minősége miatt, ugyanis ellenőrzések bizonyították, hogy az ázsiai országban rengeteg káros mesterséges adalék található az alapanyagokban. A félelmeket csak növelte, hogy a vizsgálatok során többször rovarirtószer nyomaira bukkantak a szakértők, de sokan attól is tartanak, hogy az ételekben – az állatoknak adott szerek miatt – doppinglistán szereplő anyagok is lehetnek.
   
Az olimpiai faluban 17 000-en laknak majd, és az ebédlőt a kivitelezők úgy alakították, hogy egyszerre akár 6000-en is asztalhoz ülhessenek.

MTI/Reuters