Peking 2008: mesés jutalmat kaphatnak a kínai sportlövők

kina.jpg

Kína legnépszerűbb szeszesitalának gyártója 10 millió jüant (235,4 millió forint) ajánlott fel a hazai sportlövő csapatnak, amennyiben legalább öt aranyérmet szerez az augusztusi pekingi olimpián.

Az ázsiai ország legkedveltebb égetett szeszes italát előállító vállalat e mellett 1,5 millió jüant fizet, ha kínai lövő szerzi a sportág első pekingi aranyát. Erre minden esély megvan, hiszen az első döntőt női légpuskában rendezik, amelynek a kínai Tu Li (Du Li) a címvédője.
   
"A pénznél sokkal fontosabb számomra a győzelem és a dicsőség" – kommentálta röviden a felajánlást Li.
   
A kínai csapatnak nemcsak az első aranyra, de az összesített öt győzelemre is komoly esélye van, ugyanis négy évvel korábban Athénban négy első helyet szerzett.
   
A válogatott vezetői ugyanakkor szintén nem akarnak a pénzzel foglalkozni, sőt, úgy tűnik, nem is nagyon örülnek a lehetőségnek.
   
"Egy olyan sportágban, amelyben szinte minden fejben dől el, nagyon veszélyes ilyen súlyt rakni a versenyzők vállára. Nekünk az a feladatunk, hogy nyugodt körülményeket biztosítsunk legjobbjaink felkészüléséhez és minimálisra csökkentsük a nyomást rajtuk, ám ez így nagyon nehéz" – mondta kissé bosszúsan Kao Cse-tan (Gao Zhidan), a kínai sportlövő és íjász szövetség igazgatója.

MTI/Reuters