Az olasz tésztákat rengeteg változatban tudjuk elkészíteni, igazából csak a fantáziánkon és a hűtőnk tartalmán múlik mit dobunk össze. Nincsenek fix, megváltoztathatatlan receptek, így lehetőség van a kísérletezgetésre is.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti
- 2 db póréhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
- 20 dkg tetszés szerint reszelt sajt
A tésztát a szokásos módon kifőzzük (Forrásban lévő sós vízbe tesszük, lefedjük, lehúzzuk a tűzről és állni hagyjuk kb. 15 percet. Ez az idő tésztától is függ). Közben a vajat megolvasztjuk, rádobjuk a karikákra vágott póréhagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk. Végül belekeverjük a kifőtt tésztát, tálaláskor megszórjuk a tetejét sajttal. Én a parmezánt szeretem.
Tipp! Vaj helyett használhatunk olíva olajat is. Ha tejszínesre szeretnénk, akkor öntsük fel 2 dl főzőtejszínnel, 2 dl tejjel. Nem baj, ha híg lesz, mert a tészta magába szívja a szaftot.
Jó tudni! Az eredeti, jó minőségű olasz (durum) tészták hamar megfőnek, és egészségesebbek a hagyományos, magyar tésztáknál.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Durum tészta száraz |
Vaj |
Póréhagyma |
Parmezán |
|
Energia |
355 kcal |
746 kcal |
61 kcal |
392 kcal |
Fehérje |
12,5 g |
0,4 g |
1,5 g |
35,8 g |
Zsír |
1,4 g |
80 g |
0,3 g |
25,8 g |
Szénhidrát |
73 g |
0,5 g |
14,1 g |
3,2 g |