Precedens értékű döntést hozott a Sport Állandó Választott Bíróság

sport.jpg

A Sport Állandó Választott Bíróság helyben hagyta az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága által 2007. november 27-én hozott döntést, ennek megfelelően a Nyíregyháza Spartacus március 1-jén zárt kapuk mögött köteles megrendezni a Tatabánya elleni bajnokiját, és a klubnak 500 000 forint pénzbüntetést kell fizetnie.

A Nyíregyháza a Fellebbviteli Bizottság ítéletét megtámadta a Sport Állandó Választott Bíróságon, a testület azonban csütörtöki ülésén precedens értékű döntést hozott: helyben hagyta a büntetést.

Az ügy előzményei tavaly októberre nyúlnak vissza. Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a 10. 22-én lejátszott MTK Budapest – Nyíregyháza bajnokin tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt 150 000 forint büntetés megfizetésére kötelezte a nyírségieket, valamint elrendelte egy bajnoki zárt kapuk mögött történő lejátszását. Mivel Kisteleki István, a szövetség elnöke a büntetést nem találta arányosnak az elkövetett szabálysértés súlyával, a fegyelmi szabályzatban biztosított jogkörével élve megfellebbezte a döntést. A Fellebbviteli Bizottság november 27-én tárgyalta az ügyet: a pénzbüntetést 500 000 forintra emelte, s megerősítette a zárt kapus meccsre vonatkozó döntést.

A Sport Állandó Választott Bíróság csütörtöki határozata azt támasztja alá, hogy Magyarországon maradéktalanul betartják, alkalmazzák az UEFA ide vonatkozó és zéró toleranciát hirdető elveit, amelyekre éppen a napokban hívta fel minden tagország figyelmét Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke.

– Az, hogy a bíróság megalapozottnak találta az MLSZ Fellebbviteli Bizottságának döntését, jelzi, hogy a tavaly novemberi helyzetértékelés mindenben helyénvaló volt – kommentálta a történteket honlapunknak dr. Izsó Ignác, az MLSZ Jogi Bizottságának elnöke.

www.mlsz.hu