Vasárnap, ünnepnapokon gyakran szoktam olyan ételt választani, ami finom, mégsem kell vele sokat bajlódni. Ez a mostani is egy ilyen húsétel lesz.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Hozzávalók:
- 1 kg karaj (12-14 szelet)
- 50-60 dkg reszelt sajt
- 7 dl főzőtejszín
- 5 egész tojás
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- liszt
- só, bors
- 12,5 dkg kockázott bacon
A karajt szeleteljük, kiklopfoljuk, besózzuk. Ehhez a mennyiséghez egy nagyobb jénait válasszunk. Az alját, oldalát vajazzuk ki. Az aljára szórjunk sajtot. A tojásokat verjük fel, adjunk hozzá sót, és a fokhagyma granulátumot. Jól keverjük össze. A lisztes karajszeletet forgassuk meg a tojásban, majd rakjuk a jénaiba a sajtra. Így készítsünk el egy réteget. Szórjuk meg a maradék sajt felével, majd az előbbihez hasonlóan jöhet a második réteg karaj. A maradék tojással locsoljuk meg. Szórjuk rá a maradék sajtot a kockázott bacon szalonnát. Locsoljuk rá a tejszínt. Fedjük le fóliával és 190 C fokra előmelegített sütőben süssük 80 percet. Ezután vegyük le a fóliát, és tegyük vissza 10 percre, hogy kicsit megpiruljon a bacon és a sajt. Salátával, rizzsel, burgonyapürével egyaránt tálalható.
Tipp! A rétegek közé rakhatunk gombát is. Ekkor érdemes egy kicsit előpárolni a friss gombát, vagy konzervet használni. Bacon helyett kockázott parasztsonkával,, vagy a megmaradt húsvéti sonkával is megszórhatjuk.
Jó tudni! Karaj helyet pulyka- vagy csirkemellet is használhat az, aki nem szeretne disznóhúst enni.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Karaj |
Trappista sajt |
Főzőtejszín |
Parasztsonka |
|
Energia |
170 kcal |
341 kcal |
120 kcal |
178 kcal |
Fehérje |
20,4 g |
25 g |
3,2 g |
23 g |
Zsír |
9 g |
26 g |
10 g |
9 g |
Szénhidrát |
0 g |
1,8 g |
43 g |
0 g |