Rakott karaj – Egészségséfünk receptje

Vasárnap, ünnepnapokon gyakran szoktam olyan ételt választani, ami finom, mégsem kell vele sokat bajlódni. Ez a mostani is egy ilyen húsétel lesz.

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg karaj (12-14 szelet)
  • 50-60 dkg reszelt sajt
  • 7 dl főzőtejszín
  • 5 egész tojás
  • 1 teáskanál fokhagyma granulátum
  • liszt
  • só, bors
  • 12,5 dkg kockázott bacon

Rakott karaj - Egészségséfünk receptje

A karajt szeleteljük, kiklopfoljuk, besózzuk. Ehhez a mennyiséghez egy nagyobb jénait válasszunk. Az alját, oldalát vajazzuk ki. Az aljára szórjunk sajtot. A tojásokat verjük fel, adjunk hozzá sót, és a fokhagyma granulátumot. Jól keverjük össze. A lisztes karajszeletet forgassuk meg a tojásban, majd rakjuk a jénaiba a sajtra. Így készítsünk el egy réteget. Szórjuk meg a maradék sajt felével, majd az előbbihez hasonlóan jöhet a második réteg karaj. A maradék tojással locsoljuk meg. Szórjuk rá a maradék sajtot a kockázott bacon szalonnát. Locsoljuk rá a tejszínt. Fedjük le fóliával és 190 C fokra előmelegített sütőben süssük 80 percet. Ezután vegyük le a fóliát, és tegyük vissza 10 percre, hogy kicsit megpiruljon a bacon és a sajt. Salátával, rizzsel, burgonyapürével egyaránt tálalható.

Tipp! A rétegek közé rakhatunk gombát is. Ekkor érdemes egy kicsit előpárolni a friss gombát, vagy konzervet használni. Bacon helyett kockázott parasztsonkával,, vagy a megmaradt húsvéti sonkával is megszórhatjuk.

Jó tudni! Karaj helyet pulyka- vagy csirkemellet is használhat az, aki nem szeretne disznóhúst enni.

Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Karaj

Trappista sajt

Főzőtejszín

Parasztsonka

Energia

170 kcal

341 kcal

120 kcal

178 kcal

Fehérje

20,4 g

25 g

3,2 g

23 g

Zsír

9 g

26 g

10 g

9 g

Szénhidrát

0 g

1,8 g

43 g

0 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS