Rasovszky Kristóf negyedszer is VK-győztes, Fábián Betti ezüstérmes

Rasovszky Kristóf egymás után negyedszer nyerte meg a nyíltvízi Világkupa-sorozat összetett versenyét: a madeirai záróállomáson bronzérmesként ért célba, ezzel biztosította be, hogy 2019, 2021 és 2022 után ismét ő végezzen az élen, amivel az 50 ezer dolláros fődíj is az övé lett. Betlehem Dávid tőle alig lemaradva jött be ötödiknek, amivel összetettben feljött a 3. helyre (25 ezer dollár a jutalma), egyszersmind bebiztosította dohai vb-indulását. A hölgyeknél Fábián Bettina elképesztő hajrával ezüstérmig tempózott, és megnyerte a juniorok összetettjét (a felnőttek között 5. lett, mindösszesen 20 ezer dollárnyi bónuszt gyűjtve) – a másik vb-indulónk Szimcsák Mira lesz, aki a 2013 óta állandó „fellépőnek” számító Olasz Annát szorította ki a dohai csapatból.

Az már a rajt előtt egyértelmű volt, hogy Rasovszky Kristófnak egyedül az összetettben mögötte 150 pontra lévő olasz Marcelo Guidire kell figyelnie, no és arra, hogy ne szoruljon be a mammutmezőnyben a középső darálóba, mert egy gyengébb helyezésnél (ami 1-2 pontot ér) esetleg más is elé kerülhetett volna.

Nos, olimpiai és világbajnoki ezüstérmesünk mindkét feladatot parádésan megoldotta: a verseny jelentős részében az élbolyban haladt, igaz, ezúttal nemigen akart legelöl úszni, hogy aztán az utolsó körben robbantson, és végül nem csak Guidit sikerült megelőznie, de még a dobogóra is odaért. Az Európa-bajnok olasz Domenico Acerenza taktikázott a legjobban, biztosan nyert, mint ahogy ausztrál Nic Sloman is gond nélkül beért másodiknak. A nagy boly ezután zubogott a célba, élén Rasóval, de jellemző, hogy az ötödik helyen célbacsapó Betlehem Dávid mindössze 9 tizeddel érintette később a panelt. Bár az érem nem sikerült Dávidnak, ettől még két sikert elkönyvelhetett: mivel ezúttal nem volt védett, ki kellett harcolnia a helyét a dohai vb-csapatban, ami simán összejött neki; plusz összetettben feljött harmadiknak, ami azért is bravúr, mert az első, egyiptomi állomást az érettségi miatt kénytelen volt kihagyni. A veszprémi duónak egyébként a kassza is szépen csenget karácsonyra: Rasovszky Kristóf a négy megrendezett viadalon 9400 dollárt úszott össze, plusz övé az 50 ezer dolláros fődíj. Betlehem Dávid 5500 dollárral zárt az egyes állomásokon, míg az összetett 3. helye 25 ezret ér.

Ami a többieket illeti, a 2022-es vb-n 25km-en bronzérmes Gálicz Péter 55. lett, harmadik legjobb magyarként ezzel Eb-kvótát szerzett (ott három versenyző nevezhető), a még tizenéves Hambardzumyan Arshak (66.) és Kovács-Seres Hunor (72.) pedig ízelítőt kapott abból, milyen irdatlan a különbség a számukra érmek sorát hozó korosztályos viadalok és egy ilyen, az összes sztárt felvonultató, 92 indulóval zajló Világkupa között. Hunor számára némi vigasz, hogy a junior összetettben így is a második helyen zárt.

A hölgyeknél hasonlóan fajsúlyos eredményekre nem volt kilátás – és nagyon sokáig úgy tűnt, a magyar lányok elsősorban a vb-részvételért harcolnak. Az már féltávnál egyértelművé vált, hogy Olasz Anna, Fábián Bettina és Szimcsák Mira között dől majd el a két dohai hely, Balogh Vivien és Rohács Réka hátránya folyamatosan nőtt velük szemben. Olasz Annáék viszont együtt kanyarodtak rá az utolsó körre is (a 10-20. helyen haladó boly tagjaiként), azaz úgy festett, csak a célpanel környékén dőlnek el a nagy kérdések.

Hanem Fábián Bettina valami egészen döbbenetes sebességre pörgött fel, ilyen hajrát ezen a szinten csak szökővenként látni – 16 másodperces hátrányt tüntetett el s dübörgött be másodiknak. Ezzel összetettben is a 15 ezer dollárt érő 5. helyig tört előre, a junioroknak első ízben kiírt szériában pedig első lett, amiért további 5000 dollár a jutalma.

Társai nem tudtak vele menni, ők egymás között játszották le a dohai meccset, és végül Szimcsák Mira ért be előbb, három másodperccel bizonyult gyorsabbnak Olasz Annánál. A dolgok jelen állása szerint Olasz 2013 után először nem lesz ott egy világversenyen, de az Eb-n még szerepelhet; ugyanakkor az olimpiai kvóta megszerzésére már nem igazán maradt esélye (direkt kvótát már csak Dohában osztanak, ha ott a két magyar lány nem tudna olyan helyen végezni, akkor A-szintet lehet még úszni 800-on vagy 1500-on).

Nyilatkozatok

 

Rasovszky Kristóf

„Nyilván az volt a cél, hogy megszerezzem az összetett elsőséget, hiszen a védettségem miatt nekem nem volt ez válogató. Hogy sikerült harmadiknak bejönni ilyen óriási mezőnyben, jóllehet a forma nem ugyanaz, ami a világbajnokságon volt, az persze külön öröm. A negyedik győzelem jól hangzik, szép sor, persze minden évben akadnak újabb és újabb kihívók, mint most az olasz Guidi, aki idén megnyerte az Európa-kupát. Ez volt a legnehezebb verseny, 92 induló, a nemzetek többsége itt rendezte a válogatóját, úgyhogy nem is szakadt úgy szét a mezőny, mint máskor, ráadásul az etetésnél a legutolsó helyet kaptuk, ami óriási kerülőt jelentett ilyen tömegnél.”

Betlehem Dávid

„Nem tudok igazán örülni, mert rontottam egy nagyot közben, nekiúsztam Gregnek (Paltrinieri), aki azonnal lenyomott, ott sokat vesztettem. A hajrá jól ment, de ez az elcsúszás a dobogóba került, bár odaérhettem volna érzésem szerint.”

Fábián Bettina

„Ez volt az egyik legnehezebb verseny, amin eddig részt vettem, nagyon komoly volt mezőny és elég nehezek körülmények, borzasztóan nehéz volt úszni. Ehhez képest szerintem kihoztam az egészből a maximumot, az amerikai lányt nemigen láttam, a többieket viszont sikerült megelőznöm, úgyhogy nagyon örülök az ezüstéremnek és a vb-kvalifikációnak. Én szeretem a simább vizet, jobban kijön a technikám és az úszástudásom, de most a hullámokban is megmutattam, hogy klasszikus nyíltvizes körülmények között is tudok jól teljesíteni, ami jót tesz a lelkemnek. Meg persze az is, hogy a kemény munkának köszönhetően ilyen jól bírtam, különösen a hajrát – ott végre egyszer sikerült jól helyezkednem, mert addig folyamatosan középre kerültem a fordulóknál, állandóan lenyomtak, a végén viszont sikerült a szélén elmenni a többiek mellett.”

Nyíltvízi Világkupa, 5. állomás, Madeira

Férfiak: 1. Domenico Acerenza (olasz) 1:45:06.20… 3. Rasovszky Kristóf 1:45:15.50… 5. Betlehem Dávid 1:45:16.40… 55. Gálicz Péter 1:49:55.90… 66. Hambardzumyan Arshak 1:50:30.40… 72. Kovács-Seres Hunor 1:53:25.40

Az összetett élcsoportjának végeredménye: 1. Rasovszky Kristóf 2500 pont, 2. Marcello Guidi (olasz) 2000, 3. Betlehem Dávid 1600

Nők: 1. Clarie Weinstein (amerikai) 1:56:54.30, 2. Fábián Bettina 1:58:07.50… 16. Szimcsák Mira 1:58:29.20, 17. Olasz Anna 1:58:32.80… 35. Balogh Vivien 2:01:32.90… 38. Rohács Réka 2:01:35.40

Női összetett: 1. Leonie Beck (német) 2140… 5. Fábián Bettina 1250.

 

Junior összetett

Fiúk: 1. Sascha Velly (francia) 1600, 2. Kovács-Seres Hunor 1510

Lányok: 1. Fábián Bettina 1500… 4. Szimcsák Mira 1250

A Rasovszky Kristóf negyedszer is VK-győztes, Fábián Betti ezüstérmes bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.