Rátgéber segítene, de nem kapitányként

Ratgeber_Laszlo.jpgBár a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) mindkét elnökjelöltje szerette volna a női válogatott szövetségi kapitányának, Rátgéber László mindkét felkérést udvariasan elutasította.

Az új elnök, Berényi János is hiába szeretné, hogy a pécsi mesteredző vezesse a nemzeti csapatot.
"Jövő héten találkozom Berényi úrral, mivel megkért, hogy segítsek feltámasztani a magyar kosárlabdát. Ebben maximálisan partner leszek, de nem vállalom el a szövetségi kapitányi posztot. Nem azért, mert Berényi úr lett az elnök, ugyanis tisztelem és nagyra becsülöm őt, örülök, hogy megválasztották elnöknek. Ha befejeződik a bajnokság, pihenni szeretnék, és sok időt eltölteni kosárlabda nélkül" – mondta a bajnok MiZo Pécs trénere.
Berényi János pénteki megválasztásakor kijelentette: a nőknek még van esélyük kijutni az Eb-ről a pekingi olimpiára, de ehhez is széles körű szakmai összefogásra van szükség a klubok részéről.
"Nem mondtam le arról, hogy olyan formátumú szakembereket, mint Rátgéber László, felkérjek az aktív közreműködésre" – tette hozzá.

A női kosárlabda válogatott először egy play-off tornán kell, hogy kiharcolja az EB részvételt. Ezt augusztus végén és szeptember elején a bolgárok és az izraeliek elleni hármas csoport megnyerésével kezdhetik.  Ezután az EB kezdete előtt a másik két csoport győztesével (finn, lengyel, szlovén ill.svéd, ukrán, szlovák) kellene összecsapni, s a torna győztese folytathatja Olaszországban az EB 16-os döntőjében.
Az Európa-bajnokság győztese kijut az olimpiára, a 2-5. helyen végzett gárda pedig világ kvalifikácios tornán kűzdhet a még szabad 5 hely valamelyikének megszerzésére 3 amerikai, 2-2 afrikai és ázsiai és 1 óceániai válogatott társaságában.

A play-off sorsolása és a mérkőzések időpontja: (08.29, 09.05, 09.08, 09.15)
1 csoport: Finnország, Lengyelország, Szlovénia
2 csoport: Bulgária, Magyarország, Izrael
3 csoport: Svédország, Ukrajna, Szlovákia

Az EB csoportjainak beosztása:
A csoport: Play off győztese, Törökország, Lettország, Csehország
B csoport: Belgium, Románia, Németország, Litvánia
C csoport: Olaszország, Franciaország, Görögország, Oroszország
D csoport: Fehéroroszország, Szerbia, Horvátország, Spanyolország

Az EB ideje, és helye: 2007.szeptember 24 – október 4, Olaszország

Forrás: www.mob.hu