Régi-új uralkodók

Adina Diaconu négy éve veretlen, Alexandre Cassin ismét felült Európa trónjára, a serdülők mezőnyét uralták az oroszok. Ez történt a zágrábi ifjúsági és serdülő asztalitenisz Európa-bajnokság zárónapján.

Pusztai Viola Bár Zágrábban, az ifjúsági és serdülő Európa-bajnokság zárónapja már a magyarok nélkül zajlott, izgalmakat bőven tartogatott a verseny. Pláne azért, mert a fiatalok a legfényesebb éremért harcoltak, a vasárnapi programban ugyanis az elődöntők és a döntők szerepeltek.

Alexandre Cassin esélyeshez méltón nyert egyesben Forrás: ETTU

Alexandre Cassin esélyeshez méltón nyert egyesben  •  Forrás: ETTU

Az ifjúsági fiúk mezőnyében csaknem összejött az álomdöntő, de a szlovén Darko Jorgic a négy között 4-0-as vereséget szenvedett az osztrák Andreas Levenkótól. Közben az első kiemelt, francia Alexandre Cassin 4-1-re nyert a cseh Thomas Polansky ellen. A döntőben az osztrák fiúnak nem sok esélye volt az aranyéremre, az első szettet például 11-1-re bukta el, s bár utána megszorongatta a két évvel ezelőtti győztes, tavaly ezüstérmes franciát, 4-0-re kapott ki. Cassin tehát ismét Európa-bajnok.

„Találkoztunk már korábban, az ifjúsági Európa Top 10-en legyőztem, tudtam, mit kell játszanom ellene – mondta a döntő után az európai szövetség honlapján Cassin. – Nem hagytam, hogy meglepjen, nyugodt maradtam és folyamatosan koncentráltam, ez hozta meg a sikert.”

A román Adina Diaconu egyesben négy év veretlen az Európa-bajnokságon. A két serdülő arany után 2015-ben az ifjúságiak között sem talált legyőzőre, idén pedig megvédte bajnoki címét. A döntőben 4-0-ra győzte le az azeri Dzsing Ninget. A négy között egyébként világ-, de legalább Ázsia-bajnokságon érezhette magát, az elődöntőben a spanyol Xuan Xu Zhangot múlta felül, míg döntőbeli ellenfele az angol Tin Tin Ho-n jutott túl.

Adina Diaconu 4 éve verhetetlen egyesben a korosztályos Eb-n Forrás: ETTU

Adina Diaconu 4 éve verhetetlen egyesben a korosztályos Eb-n  •  Forrás: ETTU

„Ning búcsúztatta az első körben a honfitársamat, Andreea Dragomant, ezért boldog voltam, hogy megadatott a lehetőség, hogy vele játsszam a döntőt, és legyőzzem – nyilatkozta Diaconu. – A mérkőzés elejétől a legjobbamat hoztam, nem tudott meglepni semmivel sem.”

Az oroszok serdülőkorosztályának erejét jelzi, hogy egyesben négyen is eljutottak az elődöntőig, s a lányok mezőnyében az aranyérem sorsát is egymás között döntötte el a címvédő Marija Tajlakova és Krisztyina Kazanceva. Előbbi idén is verhetetlennek bizonyult, honfitársát 4-1-re múlta felül a döntőben.

A fiúknál Lev Kacmannak nem sikerült  a fináléba jutás, az őt legyőző svéd Truls Möregardhnak pedig az elsőség megszerzése, az ugyanis a szintén orosz Vlagyimir Szidorenkóé lett. Igaz, a két fiú hatalmas harcolt érte, és csak döntő szettben dőlt el az aranyérem sorsa. Bronzérmet Kacman mellett az olasz Carlo Rossi, illetve a leányok között az azeri Csuji Zsoe és cseh Zdena Blašková vehetett át.

Vlagyimir Szidorenko nagymestere a hátrányból fordításnak Forrás: ETTU

Vlagyimir Szidorenko nagymestere a hátrányból fordításnak  •  Forrás: ETTU

Szidorenko így látta a döntőt:

„Fantasztikus meccs volt. Nagyot kellett küzdenem, de igazából szeretek úgy játszani, ha én vagyok hátrányban. A negyeddöntőben 2-0-ról, most pedig 3-1-ről fordítottam, a döntő szituációkból mindig én jöttem ki győztesen. A hetedik játszmában 8-8-nál kétszer jól szerváltam, és az első pörgetésemmel meg is nyertem a meccset. Az edzőm azt tanácsolta, maradjak nyugodt, és bejött.”

Möregardh és Kazanceva egyébként párosban vigasztalódhatott volna, de előbbi Martin Friis, utóbbi Anasztaszja Kolis oldalán egyaránt 3-1-re maradt alul a döntő. Az Európa-bajnokságot az osztrák, moldovai Maciej Kolodziejczyk, Vladislav Ursu, illetve az orosz, román Jekatyerina Zironova, Tania Plaian páros nyerte.

Marija Tajlakova úgy nyert, hogy a felkészülése nem sikerült tökéletesen Forrás: ETTU

Marija Tajlakova úgy nyert, hogy a felkészülése nem sikerült tökéletesen  •  Forrás: ETTU

Az ifjúsági lányok párosversenye hozta a döntők legnagyobb meglepetését: az abszolút favorit román Adina Diaconu, Andreea Dragoman kettős ugyanis 3-2-re kikapott a belga Lisa Lung, Eline Loyen duótól. A fiúknál német siker született: Tobias Hippler és Nils Hohmeier az Eb-n a csapatban győztes olaszokat, Daniele Pintót és Antonino Amatót győzte le 3-1-re.

Vegyes párosban azért Kazancevának is jutott arany, Lev Kacmannal ugyanis megnyerték a serdülők viadalát: a döntőben a francia Vincent Picard, Prithika Pavade kettőst múlták felül 3-1-re. Az ifjúságiak mezőnyében a fehérorosz Alekszandr Hanin, Darja Trigolosz diadalmaskodott a cseh, angol Thomas Polansky, Tin Tin Ho kettős 3-1-es legyőzésével.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS