Rio 2016 – A nehéz sorsolás ellenére Bacskai és Harcsa elszántan várja a kezdést

Kifejezetten nehéz sorsolást kapott a riói olimpián szombaton kezdődő ökölvívótorna két magyar érdekeltje, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán, ennek ellenére mindketten bizakodva várják első meccsüket.

13886345_496372547231690_7922384533756787264_n

Kovács László szövetségi kapitány még az elutazás előtt arról beszélt, hogy az éremszerzés a cél, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hiába vitathatatlanul a jelenlegi két legjobb magyar öklöző lép majd kötelek közé a játékokon, a dobogós szerepléshez fontos lenne számukra, hogy a sorsolás ne legyen rossz.
“Mindkét fiú remekül felkészült, jó kondiban van, s ami nagyon fontos, ők is úgy utaztak el, hogy érmet akarnak nyerni” – mondta a szakvezető, akinek az égiek nem hallgatták meg a kérését, Bacskainak ugyanis már az első meccse is nagyon nehéznek ígérkezik, míg Harcsának a második mérkőzésén kellene bravúrt bemutatnia a továbbjutáshoz.
A 69 kilogrammosok között 2010-ben Európa-bajnok Bacskai pályafutása első ötkarikás szereplése előtt áll, az olimpia jelentette esetleges pluszfeszültség mellett vasárnap magyar idő szerint 23.15-kor mumusát, a francia Souleymane Diop Cissokhót kellene legyőznie ahhoz, hogy bejusson a legjobb 16 közé.
“Mit mondjak? Talán éppen ez a francia srác volt az egyetlen a mezőnyben, akit szerettem volna, ha elkerül, négyszer bokszoltak már és Bendzsi mindig kikapott” – mondta az MTI-nek Bacskai edzője, az amatőrök és profik között is világbajnok Erdei Zsolt. “Nagyon ügyes a francia srác, nehéz ellene mit csinálni, ugyanakkor nincs más választás, Balázsnak menni kell előre. Élet-halál meccs lesz. Az biztos, hogy a korábbi meccsekből tanulva most valami újjal próbálkozunk majd, valahogy szét kell törni az ellenfelet.”
A londoni olimpián negyeddöntős, Európa-bajnoki és Európa Játékok-bronzérmes Harcsa Zoltán hétfőn magyar idő szerint 17.30-tól bokszol a türkmén Arslambek Achilov ellen, akit a papírforma szerint vernie kell, a nyolcaddöntőben viszont a kubai világbajnok, a 75 kilogramm első kiemeltje, Arslen Lopez vár rá, akivel az első körös siker esetén pénteken küzdhet majd meg.
“Előzetesen négy bokszolóra mondtam azt a súlyomban, hogy kemény riválisok, nehéz ellenük, természetesen köztük van a kubai versenyző is. Ugyanakkor őt is le lehet győzni. Azért dolgoztam keményen évekig, hogy most mindenkit le tudjak győzni. Senki sem verhetetlen” – mondta a tavaly ősz óta ifj. Balzsay Károllyal készülő Harcsa.
Erdei Zsolt személye azért is érdekes, mert ő nyert legutóbb érmet a magyar bokszolók közül olimpián: “Madár” még 2000-ben Sydneyben állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Az eddigi utolsó aranyérmet pedig Kovács István nyerte, aki az 1996-os atlantai játékokon diadalmaskodott.