Rio 2016 – Gyurta Gergelyé vagy Papp Márké lehet a nyíltvízi férfikvóta

gyurta_gergely_01

Vasárnap a portugáliai Setúbalban dől el, hogy a női szereplő Risztov Éva mellett lesz-e a magyar férfi induló is 10 kilométeren a riói olimpia nyíltvízi versenyében.gyurta_gergely_01

A 2012-es londoni olimpián aranyérmes Risztov a tavalyi kazanyi világbajnokságon – ottani tizedik helyével – szerezte meg a riói kvótát, az erősebb nemnél ugyanakkor a mostani olimpiai pótkvalifikációs viadalon tisztázódik, hogy Gyurta Gergely vagy Papp Márk rajthoz állhat-e az augusztusi nyári ötkarikás játékokon.

Mindkét magyar úszó rendelkezik már medencés riói szintidővel, a 24 éves Gyurta 1500 méter gyorson és 400 méter vegyesen, míg Papp Márk a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként indulhat.

A 2015-ös kazanyi vb-n közvetlenül egy magyar férfi hosszútávúszó sem szerzett olimpiai kvótát, így a most vasárnapi maradt az egyetlen lehetőség arra, hogy Rióban Risztov mellett az erősebb nem mezőnyének is legyen magyar tagja. Négy éve, Londonba nem jutott ki magyar férfiversenyző, Pekingben Gercsák Csaba ott volt az első nyíltvízi olimpiai viadalon, de feladta a küzdelmet. A két magyarnak most a cél adott: a 69 fős férfi mezőnyben a legjobb tíz közé kell kerülniük, vagy a legjobb európaiként végezni az első tíz mögött, mivel az öt kontinens további egy-egy kvótára jogosult.

Setúbalból több úszó is egyenesen Balatonfüredre jön, mivel itt rendezik meg jövő hét végén a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának újabb futamát. A füredi vetélkedő időpontja nem véletlen: június 18-án, szombaton tartják ugyanis – ezúttal már negyedik alkalommal – a Magyar Úszás Napját, melynek keretében rendezik meg a nyíltvízi ob-t 10 kilométeren, továbbá az amatőrök versenyét is. Utóbbi esemény távja 2017 méter, s a figyelem felkeltésére is szolgál, mivel jövőre Magyarország – Budapest és Balatonfüred – ad otthont a vizes világbajnokságnak.

MTI

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS