Rio 2016 – Sidi 10., Szabián 42. fekvő puskában

Sidi Péter a 10., míg Szabián Norbert a 42. lett a kisöbű szabadpuska fekvő számban a riói olimpia pénteki versenynapján.

A világ- és többszörös Európa-bajnok Sidi hétfőn az ötödik helyen végzett légpuskában, a fekvőre viszont nem mert jósolni, mert mint mondta, ebben a számban bármi megtörténhet, 30-40 lövő is van a mezőnyben, aki az elején végezhet.
Az alapversenyt kissé pontatlanul kezdte a világklasszis puskás, két alacsonyabb tízes után 9,6-os találat következett, s az első tíz kísérletet 102,8 körrel zárta. Ezt követően egyre magabiztosabbá vált, egyedül a harmadik szériája volt egy picit alacsonyabb (103,0), a verseny második felében folyamatosan lépett előrébb, s végül 623,3 körrel a tizedik helyen zárt, 1,5 körre elmaradva a finálétól.
“Az első tízben lenni a világon az mindig nagy dolog, olimpián is, s azt hiszem a többi puskás lövő összetenné a kezét, ha ez sikerülne neki” – értékelte versenyét Sidi. “A régi számítással 596 kört lőttem, ami tulajdonképpen mindig döntőt ért a korábbi olimpiákon. Ez a tizedelős rendszer kicsit szerencsejáték. Egyik lövő sem tudja megmondani, hogy miért 10,4, vagy 10,8 egy lövés, ezek már mind tökéletesen leadott lövések, a különbség a technikán és a szerencsén múlhat. Összességében ez kiváló melegítés volt a 3×40-re, a tizedik hely jó előjel.”
A tavalyi Európa-bajnokságon ötödik Szabián Norbertnek ezúttal nem ment olyan jól, 617,3 körrel végzett, ami a 42. helyet jelentette a 47 fős mezőnyben.
“Az elejével elégedett voltam, a harmadik sorozatban azonban túl későn jöttem ki pihenni, és sokat hibáztam. Aztán később már sikerült belső tizeseket lőni, ám a hibák is becsúsztak. Örülök, hogy itt lehettem, és képviselhettem a hazámat” – mondta az MTI-nek az UTE lövője.
A hétfőn légpuskában ötödik Sidi Péternek még hátravan a legerősebb száma, a 3×40 lövéses összetett verseny vasárnap, melyben Péni István is szerepel. Szabián Norbertnek ez volt az egyetlen száma az olimpián.