Ritmikus gimnasztika: 2019 a ciklus legeredményesebb éve

Hatodik hely a klubvilágbajnokságon, Pigniczki Fanni egyéni összetett döntőben szerepelt az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amivel kvótát szerzett a Világjátékokra. Csak néhány a magyar ritmikus gimnasztika idei legnagyobb sikerei közül. Nem csoda, hogy Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke az utóbbi időszak legeredményesebbjének nevezte a 2019-es évet.

Idén remek eredményeket értek el a sportág hazai képviselői.
– Igen, ez volt az utolsó, teljes kvalifikációs év az olimpiai ciklusból. Úgy tűnik, mind a felnőtt, mind pedig az utánpótlás-korosztályoknál megtérül a befektetett munka. A junior világbajnokságon, amelyet először rendeztek meg, a team és egyéni-összetett versenyben is a hatodik helyen végeztek a mieink, ami egyedülálló. Az együttes kéziszercsapat az összetettben is hatodik lett, valamint Kocsis Evelin szalaggal szintén hatodikként zárt, így ez a vb a hatos szám bűvöletében zajlott.

A felnőttek teljesítménye mellett sem mehetünk el szó nélkül.
– A felnőtteknél mindenképpen kiemelném Pigniczki Fannit, aki a világbajnokságon az összetett döntőbe került, ahol teljesítményének köszönhetően kvótát szerzett a 2021-es Világjátékokra is. Ez az egész ciklusban nagy álom volt, kijelenthető, hogy a sportág nemzetközi eredményessége az idei évben volt a legjobb.
Jogosan merül fel a kérdés: mit hozhat a következő esztendő?
– A junior világbajnokságon résztvevő sportolóink is folytatják tovább a versenyzést, egy nagyon fiatal együttesről van szó, így azt gondolom, joggal várhatok tőlük eredményes Európa-bajnoki szereplést. Ők egyébként jelenleg is folytatják a felkészülést.
A felnőtteknél Eb-t,  illetve Világkupa-sorozatot is rendeznek, amely az olimpiai kvalifikáció utolsó állomása. Ezeken ráadásul, Pigniczki Fanninak köszönhetően, biztosan lesz magyar versenyző. Egyértelműen ez lesz a következő esztendő legnagyobb kihívása, kvótát szerezni az ötkarikás játékokra. Papíron a felnőtt együttes kéziszercsapatnak is lesz egy kvalifikációs állomása, de ott elég körülményes lenne kvalifikációhoz jutni. Ott a realitás azt mondatja velem, hogy a tisztes helytállás lehet a célunk.
Ha főversenyt kell választani, azt gondolom, nem is az Európa-bajnokság,  sokkal inkább az áprilisi, egy hónapon keresztül zajló Világkupa az, ami nagy esély lehet Fanni számára. Úgy hiszem, mindent meg kell tenni azért, hogy húsz év után újra legyen magyar ritmikus gimnasztikázó az olimpián.

Dr. Körmendy-Ékes Judit, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség  elnöke is örömmel nyugtázta, milyen jól zárult ez az esztendő és nemcsak az eredmènyek szempontjából.
-Munkás, nehéz, de jó év van mögöttünk. Szakmailag olyan eredményeket értünk el, amelyeket hosszú évek, évtizedek óta nem. Emellett a tartós, hosszútávú struktúrális építkezésünk eredményei is látszanak. Sokat dolgoztunk az utánpótlás-nevelési rendszerünkön. Idén 107 versenyzőt igazoltunk, egyre szélesebb bázissal rendelkezünk, ezzel párhuzamosan életpályamodellt tudunk biztosítani a versenyzőinknek, edzőképzéseket indítunk az egyetemen. Ezzel a sportág egész spektrumát felöleljük, ami hatalmas fejlődés a korábbi évekhez képest.