Ritmikus gimnasztika: A világ legjobbjaival készülnek Pigniczkiék

Tíznapos edzőtáborban vesznek részt Japánban a magyar ritmikus gimnasztika válogatott tagjai, közöttük Pigniczki Fanni is, aki még esélyes lehet az olimpiai kvótaszerzésre.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Japán Olimpiai Bizottság közös együttműködésének köszönhetően jöhetett létre ez a felkészülést segítő edzőtábor. Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség  Technikai Bizottságának elnöke arról tájékoztatott, hogy a távol-keleti országba még az olimpiai ciklus elején, azaz a 2017-ben eredményeik és életkoruk alapján meghatározott olimpiai válogatott tagjai közül a jelenleg aktív sportolók – többek között az olimpiai kvótára is esélyes Pigniczki Fanni – utaznak. A válogatott február 7-én indul a Tochigi tartományban található Ojama városába, ahol néhány napig a világ élvonalába tartozó japán válogatottal is együtt készülnek a mieink.

Deutsch-Lazsányi Erika, elnök, MRGSZ Technikai Bizottság: A jelenlegi olimpiai válogatott számára két opció is van, hogy húsz év után ismét részt vegyünk az ötkarikás játékokon. Az egyik az együttes-kéziszerválogatotté, amelynek az Európa-bajnokságon van lehetősége a kontinens legjobbjaként kvalifikálni. Ehhez az kell, hogy amely országok az Eb-n a mieink előtt végeznek, azok a nemzeti csapatok már rendelkezzenek kvótával. A másik Pigniczki Fanni, akinek az április Világkupa-sorozaton és az azt követő májusi Európa-bajnokságon is esélye van kvalifikációt szerezni. Emellett a tavaly szeptemberi világbajnokságon nyújtott remek teljesítménye miatt az úgynevezett “leeső listán” is rajta van, hiszen a japán kvóta már megvan, ezáltal a rendező ország helye a világbajnokság soron következő országaira eshet, amin Magyarország, illetve Pigniczki Fanni előkelő helyen szerepel.

Pigniczki Fanni: Reményeim szerint sokat fogunk tudni készülni, és a kint tartózkodásunk ideje alatt fejlődni fogok. Külön öröm számomra, hogy a japán válogatottal is fogunk tudni készülni, amire nagy szükségem lesz, hiszen áprilisban és májusban, az olimpiai kvalifikáció szempontjából igencsak jelentős erőpróbák következnek.