Ritmikus gimnasztika Eb – Pigniczki Fanni Eb-ezüstérmes lett Budapesten!

Pigniczki Fanni sporttörténelmet írt a hazai rendezésű ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság zárónapján. Az MTK Budapest versenyzője megszerezte Magyarország első egyéni Eb-érmét, miután a szerdöntők során labdával ezüstérmes lett.

A Papp László Budapest Sportaréna lelátója hamar megtelt a kontinensbajnokság utolsó napjának délelőttjén. A legnagyobb szurkolótábora természetesen Pigniczki Fanninak volt. A közönség amellett, hogy a sportág világsztárjait nézte, szinte visszaszámolt a magyar klasszis érkezéséig. Szőnyegre lépése és fantasztikus gyakorlata után örökkévalóság volt, mire megszületett a pontszám. A 34.850 megjelenése az óriáskivetítőn aztán hatalmas ovációt váltott ki, ez pedig azt jelentette, hogy Pigniczki a második helyre került. A verseny hátralévő részében ez nem változott.

Az aranyérmet az olasz Sofia Raffaeli szerezte meg, Pigniczki Fanni mögött pedig az izraeli Daniela Munits állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A folytatásban párizsi olimpiára készülő magyar rg-s még egy szalag döntőben volt érdekelt. Az már a jutalomjáték volt számára, és a közönségnek is. Lendületes, magabiztos gyakorlatot láthattunk, amelyre 33.150 pontot kapott Pigniczki, aki az ezüstérmét Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől vette át.

Szalaggal a német Darja Varfolomeev lett aranyérmes, Sofia Raffaeli másodikként, míg a bolgár Elvira Krasnobaeva harmadikként végzett.

Pigniczki Fanni: A döntő előtt kellően laza voltam úgy, hogy közben éreztem a magabiztosságot. A közönség sokat segített, és sikerült egy tiszta gyakorlatot produkálnom. Jó volt megélni ennek az Eb-nek minden pillanatát, a dobogón átvenni az érmet, az meg egyenesen felejthetetlen élmény. Sok munkát tettünk bele ebbe a sikerbe, amely jó alapot ad az olimpiai felkészüléshez.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke: Fanniról tudni kell, hogy mindig a tudatos munkavégzéséről híres. Ezzel a hozzáállással messze jutott. Először a tegnapi egyéni összetett döntőben bemutatott labdagyakorlata után merült fel bennünk, hogy lehet esély az éremszerzésre. Örülünk, hogy sikerült.

Gelle Noémi edző: Fontos mérföldkövön vagyunk túl. Fanni profi versenyző, tudta, hogy meg tudja csinálni. Természetesen volt azért izgulás, de ez az egész Eb annyira jól össze lett rakva a helyszínnel, a közönséggel, a hangulattal. Itt nem lehetett rosszul szerepelni…

A 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság ma zárul a Papp László Budapest Sportarénában. Az Eb-t a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ), a HM Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közreműködésével rendezték meg.