Rövidpályás úszó Eb: Érem nélkül a magyarok a zárónapon

2023. december 10. vasárnap. 19:51
Frissítve: 2023. december 10. 20:05

A finálékban a legközelebb Pádár Nikolett volt a dobogóhoz, aki 200 méter gyorson mindössze két századdal maradt le a bronzról.

A 17 esztendős magyar versenyző a szombati elődöntőben junior Európa-csúcsot állított fel, 1:53.51 perces idővel a második helyen került a fináléba, ahol egészen a legvégéig versenyben volt a dobogóért, de brit riválisa jobb benyúlással megelőzte, így 1:54.09 perces idővel negyedik lett.

Ugyancsak kevés hiányzott az éremhez Németh Nándornak, aki 100 méter gyorson óriási országos csúccsal, 46.08 másodperccel ötödik lett úgy, hogy mindössze három századra volt a dobogótól.

Hozzájuk hasonlóan nem sokkal maradt le az éremszerzésről Holló Balázs 400 méter vegyesen: az egriek versenyzője nagy hajrája ellenére 4:05.75 perces idővel negyedikként csapott célba.

Késely Ajna – aki szerdán 800, pénteken pedig 1500 méter gyorson volt bronzérmes – a 400 méter gyors döntőjében is ott volt, itt azonban nem volt esélye a dobogóra, 4:05.96 perces idővel a hetedik lett.

A magyarok öt éremmel fejezték be a romániai kontinensviadalt, Szabó Szebasztián 50 méter gyorson és 50 méter pillangón is ezüstérmes volt, Késely Ajna 800 és 1500 méter gyorson, Márton Richárd pedig 200 méter pillangón a harmadik helyen végzett.

Sós Csaba: ez egy jól sikerült Eb volt

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint jól sikerült az Otopeniben rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokság a magyar csapat számára.

„Ez egy nagyon jól sikerült Európa-bajnokság volt függetlenül attól, hogy nem volt aranyérmünk. Amiért jöttünk, azt szerintem elértük” – fogalmazott a szakember, aki külön kiemelte, hogy a fiatalok közül többen is biztosan harcolták ki a döntős szereplést, a rutinosabbaknak, mint például Németh Nándornak és Márton Richárdnak pedig sikerült azt teljesítenie, hogy a saját számát háromszor is jól le tudta úszni.

„Azt kell megérteni, hogy a rövidpályás Európa-bajnokság mindig is egy eszköz volt, mintsem cél. Azt nem lehet edzéssel lemodellezni, hogy valaki például a fő számát háromszor leússza, kiélezett helyzetben, nagy csatában” – tette hozzá a kapitány.

Sós Csaba a válogatott tagjai közül kiemelte a zárónapon 200 méter gyorson negyedik Pádár Nikolettet, aki láthatóan „egyről a kettőre lépett” és az ifjúsági korosztályból átlépve már a felnőttek között is versenyben van az éremért.

A szövetségi kapitány szerint a szervezés is kifogástalan volt, a szálloda, a szállítás és az uszoda is kiváló volt.

A magyarok öt éremmel fejezték be a romániai kontinensviadalt, Szabó Szebasztián 50 méter gyorson és 50 méter pillangón is ezüstérmes volt, Késely Ajna 800 és 1500 méter gyorson, Márton Richárd pedig 200 méter pillangón a harmadik helyen végzett.

Írta a Magyar Hírlap