Jöjjön ismét egy krémleves, ami nagyon divatos most. Ezt azoknak ajánlom, akik szeretik az erősebb sajtok ízét. Természetesen más sajtokból is elkészítető.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 1 liter alap lé
- 1,5 dl fehérbor
- 20 dkg francia sajt
- 2 tojás sárgája
- 1 nagy doboz francia tejföl
- szerecsendió
- só, bors
- szeletelt bacon szalonna
Első lépésként 200 C fokra előmelegített sütőbe, sütőpapíron betesszük a szalonna csíkokat. Amíg a leves készül, addig elkészül a chips. Figyeljük, hogy meg ne égjen. A leveshez a vajat felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a lisztet, és picit pirítjuk. Lassan adagol, hogy csomómentes legyen, felöntjük az alap lével, majd hozzáadjuk a bort. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint, szerecsendiót adunk hozzá. Összeforraljuk, és kevergetés mellett hozzáadjuk a reszelt sajtot. Amikor a sajt megolvadt benne, akkor tesszük bele a tojásságával elkevert francia tejfölt. Picit keverünk még rajta, majd forrón tálaljuk a bacon chipsszel.
Tipp! Ha igazán finomat szeretnénk, akkor használjunk többfajta sajtot.
Jó tudni! A boltokban a francia tejfül „krémfriss” néven található meg. Ehhez az ételhez próbáljunk meg francia préselt sajtot szerezni, ezt általában a sajtoknál meg is találjuk nagyobb üzletekben.
Tápérték (100 g)
Liszt |
Vaj |
Húsleves (tyúk) |
Fehérbor |
Tojássárgája |
|
Energia |
370 kcal |
746 kcal |
71 kcal |
82 kcal |
322 kcal |
Fehérje |
12,6 g |
0,4 g |
5,3 g |
0 g |
15,9 g |
Zsír |
9,5 g |
80 g |
4 g |
0 g |
26,5 g |
Szénhidrát |
1,8 g |
4,3 g |
3,3 g |
2,6 g |
3,6 g |