Van, aki csak az édes réteseket szereti. Én a sósakat is, és ahogy az édes esetében úgy itt is végtelen a variálási lehetőség. Érdemes néha ezt is kipróbálni.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap (12 lap)
- 1 csomag Cérnácska cérnametélt 8250 g)
- 450 g tejföl + 1 kis doboz
- 15 dkg füstölt sajt
- 15 dkg más, reszelhető sajt
- 20 dkg sonka apróra vágva
- só, bors
- 1 csomag petrezselyem aprítva
- 3 evőkanál olaj
A cérnametéltet kifőzzük, félretesszük hűlni. Közben a sajtokat megreszeljük és összekeverjük a nagy tejföllel és asonkával. Sózzuk, borsozzuk. Ezután hozzákeverjük a cérnametéltet és a petrezselymet is. ha szükséges, adjunk hozzá még tejfölt. A kis doboz tejfölt összekeverjük az olajjal. Megkenünk vele vékonyan egy réteslapot, majd rátesszük a következő lapot, azt is megkenjük, majd jöhet a harmadik lap. A töltelék ¼ részét rátesszük egy csíkban, feltekerjük, a végeit behajtjuk. Ezt 4 x csináljuk meg. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a tetejüket is az olajos tejföllel és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (arany színű legyen). Langyosan, de hidegen is nagyon finom.
Tipp! Bármilyen sonkát, zöldfűszert, hagymát, fokhagymát rakhatunk bele, amihez éppen kedvünk van.
Jó tudni! Én tejfölből a zsírszegény változatot szoktam használni. Tésztából és sajtból is van szénhidrát csökkentett, illetve zsírszegény.
Tápérték (100 g)
Réteslap |
Cérnametélt |
Tejföl |
Karaván |
Trappista |
Gépsonka |
|
Energia |
268 kcal |
360 kcal |
132 kcal |
291 kcal |
341 kcal |
157 kcal |
Fehérje |
7,1 g |
12,2 g |
3,0 g |
19,5 g |
25,0 g |
22,6 g |
Zsír |
2,6 g |
2,1 g |
12,0 g |
23,0 g |
26,0 g |
7,1 g |
Szénhidrát |
54,3 g |
73,6 g |
3,4 g |
1,5 g |
1,8 g |
0,4 g |