Sajtos-sonkás rétes – Egészségséf

Van, aki csak az édes réteseket szereti. Én a sósakat is, és ahogy az édes esetében úgy itt is végtelen a variálási lehetőség. Érdemes néha ezt is kipróbálni.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (12 lap)
  • 1 csomag Cérnácska cérnametélt 8250 g)
  • 450 g tejföl + 1 kis doboz
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 15 dkg más, reszelhető sajt
  • 20 dkg sonka apróra vágva
  • só, bors
  • 1 csomag petrezselyem aprítva
  • 3 evőkanál olaj

Sajtos-sonkás rétes - Egészségséf

A cérnametéltet kifőzzük, félretesszük hűlni. Közben a sajtokat megreszeljük és összekeverjük a nagy tejföllel és asonkával. Sózzuk, borsozzuk. Ezután hozzákeverjük a cérnametéltet és a petrezselymet is. ha szükséges, adjunk hozzá még tejfölt. A kis doboz tejfölt összekeverjük az olajjal. Megkenünk vele vékonyan egy réteslapot, majd rátesszük a következő lapot, azt is megkenjük, majd jöhet a harmadik lap. A töltelék ¼ részét rátesszük egy csíkban, feltekerjük, a végeit behajtjuk. Ezt 4 x csináljuk meg. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a tetejüket is az olajos tejföllel és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (arany színű legyen). Langyosan, de hidegen is nagyon finom.

Tipp! Bármilyen sonkát, zöldfűszert, hagymát, fokhagymát rakhatunk bele, amihez éppen kedvünk van.

Jó tudni! Én tejfölből a zsírszegény változatot szoktam használni. Tésztából és sajtból is van szénhidrát csökkentett, illetve zsírszegény.

Tápérték (100 g)

Réteslap

Cérnametélt

Tejföl

Karaván

Trappista

Gépsonka

Energia

268 kcal

360 kcal

132 kcal

291 kcal

341 kcal

157 kcal

Fehérje

7,1 g

12,2 g

3,0 g

19,5 g

25,0 g

22,6 g

Zsír

2,6 g

2,1 g

12,0 g

23,0 g

26,0 g

7,1 g

Szénhidrát

54,3 g

73,6 g

3,4 g

1,5 g

1,8 g

0,4 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS