Sárkány Zalán 800-on is odaért Párizsba

Ígéretéhez híven már az előfutamokban teljesítette a 800-as olimpiai szintet Sárkány Zalán a belgrádi Eb úszóviadalának második napján, és hozzá hasonlóan továbbjutott Komoróczy Lora (50 pillangón), Németh Nándor és Milák Kristóf (100 gyorson), valamint Kovács Benedek és Telegdy Ádám (200 háton), illetve a mixed vegyesváltó is.

Csaknem sikerült a maximális továbbjutási kvótát teljesíteni a második nap délelőttjén – 50 pillangón Komoróczy Lora egyéni csúccsal (26.86) libegett tovább tizennegyedikként. Férfi száz gyorson a vb-bronzérmes Németh Nándor és a legutóbbi római Eb-n második Milák Kristóf harmadik és negyedik idővel ment tovább (egyetlen század választotta el őket: 48.40 és 48.41) – itt a két ifjú, Mészáros Dániel (26.) és Szabados Bence (35.) még picit messzebb járt az elittől.

Férfi 200 háton az utolsó párbajra készülő, jelenleg Kós Hubert mögött második Telegdy Ádám és a harmadik Kovács Benedek erőtartalékolós tempózással, 6-7. Idővel került tovább – a változatosság kedvéért is 0.01 volt a differencia, a 2022-ben ezüstérmes Kovács javára (1:58.79-80). Nyilván a fináléban dőlhet el, melyikük megy majd Párizsba – legalábbis ezen a távon –, Ádám mindenesetre azt fejtegette, hogy 2024-ben “különös emberkísérlet folyik, hogy vajon hányszor lehet csúcsformába kerülni, előbb egy világbajnokságon, majd egy Európa-bajnokságon, végül az olimpián”, míg Beni amondó volt, örült, hogy egyáltalán úszhat végre normális versenyen, formába hozva, mert ez a súlyos februári sérülése miatt eddig nem adatott meg neki. “Viszont a last call roomnak nevezett sátorban olyan dögmeleg van, hogy nekem végem van kábé” – jelezte, hogy a hőség egyre komolyabb faktorrá válhat.

A mixed 4×100-as vegyesváltóban fejfájás nélkül jutottunk tovább a kilenc indulót felvonultató mezőnyben – négy gárda visszalépett –: Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra felállásban, ötödik helyen. Igaz, a hivatalos eredmények láttán utólag vert ki néhány embert a víz (a hőséghez képest is még jobban), miután kiderült, hogy Márton Ricsi amúgy eszményinek mondható, de biztonságinak legalábbis nehezen nevezhető 0.04-es reakcióidővel zúdult rá a pillangóra. “Csak gyakoroltam estére, hogy még tutibb legyen… Meg hát ebben a melegben az ember szeretne a lehető leghamarabb a vízben lenni” – magyarázta Ricsi a szokásos vigyorgások közepette.

Békési Eszter egyébként az esti váltóban szeretne megint jól úszni, így bár egy visszalépés miatt bekerülhetett volna a 100 mell középdöntőjébe, inkább a stafétára koncentrál.

Végül jött a 800 gyors Sárkány Zalánnal, aki jó előre megmondta, nekimegy az olimpiai szintnek az előfutamban, és tökéletesen ütemezett úszással meg is csinálta, több mint egy másodperccel “verve meg” az olimpiai szintet (7:50.36). “Télen Győrött, amikor ezerötön megcsináltam a szintet, a nyolcszáz nem szerepelt a programban, az ob-n nem voltam formában, azaz itt nyílott alkalom, hogy normálisan nekimenjek. Örülök, hogy sikerült, a döntőben egyértelműen jobbat akarok, egy olyan ‘betlehemdávidos’ hajrával, remélem, nem csupán az időn tudok javítani, de a dobogóra is odaérhetek” – mondta mosolyogva Zalán, aki másodikként kvalifikált, azaz a topfavorit ukrán Romancsukra tapadhat majd szerda este. Ugyanitt az ifjabbik Gálicz, László a 13. helyen zárt.

Folytatás 18.30-tól, a mostani továbbjutók mellett sok-sok magyar döntőssel, így 200 háton Molnár Dórával és Szabó-Feltóthy Eszterrel, 50 pillangón Szabó Szebasztiánnal, 100 gyorson Pádár Nikivel és Ábrahám Minnával, 800-on pedig Késely Ajnával és Kapás Bogival.

A Sárkány Zalán 800-on is odaért Párizsba bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.