Sebastian Coe: Nincsenek kétségeim a budapesti atlétikai vb felől

Jövőre Magyarország ad otthont a világ egyik legnagyobb sporteseményének: a szabadtéri atlétikai világbajnokságnak. A sportág nemzetközi szövetségének (WA) elnökét, Sebastian Coe-t kérdeztük 500 nappal a világbajnokság rajtja előtt. Exkluzív interjú.

Sebastian Coe, a WA elnöke

Nagyon sok világrekord dőlt meg az elmúlt években. Hol a határ? A sportolók még feljebb emelhetik a lécet a jövőben?

Az atlétika története a folytonosan javuló emberi teljesítmény története, nem látom okát, hogy ez miért ne folytatódna. A sportolók jelenlegi nemzedéke kiemelkedő, ezt a tavalyi olimpián és a fedett pályás szezonban is megmutatták. Mindezt a múlt hónapban a belgrádi fedett pályás világbajnokságon nyújtott ragyogó teljesítmények koronázták meg. Közülük sokan még fiatal sportolók, és tovább fognak fejlődni. Sportágunk rajongói az elkövetkező években is látványos eredményekre számíthatnak.

Az elmúlt néhány évben több sportágban is történtek szabálymódosítások, hogy azokat még érdekesebbé és izgalmasabbá tegyék. Ön szerint az atlétikának szüksége van változtatásokra a közeljövőben? Ha igen, milyen változtatásokat szeretnének végrehajtani?

Jó néhány szabálymódosítással kísérleteztünk az elmúlt években, és az idő eldönti, melyik lesz sikeres. Úgy gondolom, hogy a látvány és a hangulat az a terület, ahol a legújabb stadiontechnológiát használva a legizgalmasabb változások történnek, és remélem, hogy ez folytatódni fog. A budapestihez hasonló új létesítmények lehetőséget adnak arra, hogy fény- és hangeffektusokkal megfelelő színteret hozzunk létre a világ legnagyobb sportolóinak.

Találkozott már olyan erős politikai ellenállással bármilyen sportesemény ellen, mint Budapesten?

Mindig is bíztunk Magyarországban mint házigazdában, ezért ítéltük oda a 2023-as világbajnokságot a fővárosnak. Világszintű események szervezőiként tisztában vagyunk vele, hogy a helyi politika néha kihívást jelenthet, de mindig biztosak vagyunk abban, hogy képesek vagyunk minden partnerrel együttműködni, és találunk olyan megoldásokat, amelyek a fogadó város, a fogadó ország, a helyi közösségek és az atlétika érdekeit a legjobban szolgálják. Bízom benne, hogy a budapesti világbajnokságon is így lesz.

Érezte valaha is kétségesnek a világbajnokság megrendezését?

Nem, mindig is abban bíztam és bízom, hogy minden budapesti és magyarországi partnerünk egyetért abban, hogy egy kiemelkedő világbajnokságot rendezzenek, és olyan örökséget adjanak át, amelyre a város és az ország büszke lehet.

(A teljes interjú az index.hu/sport oldalon olvasható.)