Sidi Péter nehéz, de nem balhés embernek tartja magát

Sidi Péter szerint nem menthetetlen a kapcsolata Péni Istvánnal, de fiatalabb társának kell megtennie a következő lépést. Az olimpiai szabályokkal nem ért egyet, és szerinte a tokiói versenyek kimenetelei is megjósolhatatlanok.

Sidi Péter

Péni István után Sidi Péterrel is interjút készített az Origoó.hu. Mindkét sportlövő éremesélyesként készül a tokiói olimpiára, az elmúlt hetekben azonban nem emiatt kerültek elsősorban a sajtóba, hanem az Új-Delhiben kirobbant botrány miatt.

Sidi Péter szerint őt évek óta ügyeletes rosszfiúnak jelölték ki a hazai sportlövészetben, Péni véleményét viszont cáfolja, hogy a megjelent hazai konkurencia miatt fordult rosszra kettejük viszonya.

– Nem balhés, nehéz embernek tartom magamat. Persze a barátaimnak én is nagyon könnyű ember vagyok, az ellenfeleimnek pedig nagyon nehéz. De ez a dolgom, ezért vagyok sportoló. A saját teljesítményemmel akarom legyőzni őket. A lőállásban nincs barátság. Azon kívül lehetünk barátok. Amióta én lövök, nem volt Magyarországon olyan, hogy egy versenyszámban két magyar dobogós legyen ugyanabban a számban felnőtt világversenyen. Mi ezt 2017-ben a bakui Európa-bajnokságon megcsináltuk. És nekem igenis az a célom, hogy az olimpián ezt megismételjük. Az

más kérdés, hogy kettőnk közül magamat képzelem el a magasabb fokra a dobogón.

De ez lenne a közös cél.

Sidi a hatodik olimpiájára készül, eddigi legjobb eredménye egy riói ötödik hely. A sportoló szerint megjósolhatatlan a verseny, de neki idén is az arany a célja.

– Az elmúlt három olimpián döntőt lőttem, volt, hogy egy körrel maradtam le az éremről. Most se úgy megyek Tokióba, hogy feltartom a kezem, mert egy versenyt – a kvótanyertesek közül – bárki meg tud nyerni. Én is. Az olimpián nemcsak a tudás, hanem a szerencse is számít. Rióban számos alapversenyben a nyolcadik helyezett, azaz a döntőbe éppen csak becsusszanó versenyző tudott olimpiát nyerni. Az új szabályok alapján

a döntőben egy kvázi „sprintversenyen” minden a nulláról indul. Kicsit igazságtalannak érzem mindezt, de ez minden versenyzőt érint.

A szabályok értelmezése váltotta ki a legújabb vitát Sidi és Péni között. A rutinosabb sportlövő ismét hangsúlyozta, hogy a kifogásolt bipod évek óta súlyként szolgál a fegyverén, de a nemzetközi ajánlásnak eleget téve változtatni fog.

– A nemzetközi mezőnyben sokan használják a bipodot. Én nem azért használom, hogy bárkit bosszantsak, hanem azért, hogy a fegyverem elején legyen egy súly, ami segít nekem a jobb eredmények elérésében. Az elmúlt 15 évben ezzel lőttem. Csőnehézre súlyozom a fegyvert, és ez segít abban, hogy a súly megfogja a puskámat. A bipod továbbra is felszerelhető, de a jövőbeni vitás esetek elkerülése miatt

azt ajánlják, hogy a versenyzők lehetőleg ezt ne használják. Tudomásul veszem a leírtakat,

és másik súllyal lövök. Így volt ez már a komáromi Eb-válogatón is. A pénteki versenyen Nagy Mátyás főbíró, aki márciusban szabálytalanul zárt ki engem, rávette a segédbírót, hogy kicsit piszkáljon. A segédbíró odajött, és azt kiabálta, hogy vegyem le a bipodot, pedig az rajta sem volt a fegyveremen. De már eleve úgy jöttek oda, hogy prekoncepciójuk volt velem szemben. Aztán amikor Nagy Mátyás látta, hogy nem jött be a terv, eloldalgott, a segédbíró pedig bocsánatot kért a tévedéséért.

(origo / mno.hu)