Sikerélmény-vadászat Ruszéban

Hat napon át a bulgáriai Rusze ad otthont az U23-as Európa-bajnokságot, amelyen tizenkilenc magyar birkózó indul. Lévai Zoltán szakvezető mindhárom fogásnemben érmeket vár, és az aranyakat sem tartja kizártnak.

Lakner Gábor Keddtől vasárnapig a bulgáriai Ruszéban rendezik meg az U23-as Európa-bajnokságot. 2003-ban rendeztek már egyet, mégpedig Budapesten, a veterán-világbajnoksággal párhuzamosan. Igaz, Olimpiai Reménységek Versenye néven az Olimpiai (atlétikai) Csarnokban. Nem hivatalos bajnokságként tartja számon a sportág, és hiába volt sikeres, folytatása akkor nem lett.

A tavaly a lengyelországi Wałbrzychban megrendezett utód viszont már hatásosan nyerte el az edzők és a versenyzők tetszését. A Bulgáriába utazó magyar sportolókkal beszélgetve nem találkoztunk olyannal, aki ne örömmel kelt volna útra.

A korosztályos válogatottakat felügyelő Lévai Zoltán további aspektusra hívta fel a figyelmünket:
„Köztudott, hogy rendkívül nehéz az átmenet a juniorok közül a felnőttek világába. Az addig jól szereplő versenyzők hirtelen azzal szembesülnek, hogy rengetegen előbbre tartanak náluk. Sokaknak nincs türelmük kivárni azt a néhány évet, amíg felveszik a versenyt a legjobbakkal, az elmaradó sikerélmények hatására több versenyzőt veszített el a sportág. Az U23-as Európa-bajnokság pont azt a sikerélményt adhatja meg, amelyikre a léleknek szüksége van a folytatáshoz.”

kerizoltan2016ruszedobas

Az utolsó korosztályos versenyére készülő Kéri Zoltántól érmet vár a szakvezetés  •  Forrás: birkozoszov.hu

Tavaly huszonhárom magyar birkózó indult az Eb-n, és öt harmadik és négy ötödik helyezéssel tért haza. Idén néggyel kevesebben versenyeznek, mégis több érmet vár a szakvezetés. Kötöttfogásban teljes csapat indul Lévai Zoltán és Repka Attila vezetésével, és csupán egyetlen lyukas súlycsoportja van a Tihanics Tibor és Bánkuti Zsolt irányította szabadfogású válogatottnak is. Nagy Lajos ugyanakkor mindössze négy női birkózót vezet Ruszéba, de a kis létszámú csapat rendkívül erősnek tűnik. Galambos Ramóna felnőtt Európa-bajnoki bronzérme mindenképpen biztató előjel, de a „történelmi aranyakat” szerző, olimpiai kvalifikációra készülő Dénes Mercédeszben és Németh Zsanettben is megvan a lehetőség.

„A reményekről előzetesen mindig kétféleképpen lehet beszélni. Vagy a minimális célokról, és akkor kellemesen csalódunk, vagy a legjobb forgatókönyvről ejtünk szót. Az utóbbi, optimista személet áll hozzám közelebb, még akkor is, ha tudom, hogy az esélyeknek általában a fele szokott bejönni – kezdi Lévai Zoltán. – Kötöttfogásban három érem, közte egy arany és két helyezés is van a csapatban. A lányok ugyan kevesen vannak, de két érem és egy helyezés ott is elérhető, s még az arany sem kizárt. Szabadfogásban szintén látok esélyt az aranyra és akár még egy éremre is, de egy helyezésre mindenképpen. Nem biztos, hogy ennyi siker összejön, de bizakodva várjuk az Eb-t.”

A szakember azzal zárta szavait, hogy a felkészülést szerencsére semmi nem hátráltatta, most már a versenyzőkön a sor, hogy kihozzák magukból azt, ami bennük van. Meglátása szerint az márpedig nem kevés.

Magyarok az U23-as Európa-bajnokságon
Március 29-30., kedd-szerda: kötöttfogás
Kedd. 59 kg: Torba Erik. 71 kg: Kottes Pál. 80 kg: Kéri Zoltán. 98 kg: Török Zsolt
Szerda. 66 kg: Losonczi Ottó. 75 kg: Lévai Zoltán. 85 kg: Szilvássy Erik. 130 kg: Almási Ferenc
Március 31-április 1., csütörtök-péntek: női birkózás
Csütörtök. 55 kg: Galambos Ramóna. 69 kg: Aszódi Rita
Péntek. 53 kg: Dénes Mercédesz. 75 kg: Németh Zsanett
Április 2-3., szombat-vasárnap: szabadfogás
Szombat. 65 kg: Bábszki Gergely. 74 kg: Nagy Mihály. 97 kg: Juhász Balázs
Vasárnap. 61 kg: Kardos Róbert. 70 kg: Kálmán Balázs. 86 kg: Gyurits Gergely. 125 kg: Nagy Mihály

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS