Simády-emlékverseny: öt magyar egység készülhet a Vk-ra

simady_evezes.jpg

A Szegeden zajló 25. Simády Béla nemzetközi evezős emlékverseny szombati versenynapja után öt magyar egység készülődhet a május eleji, müncheni Világkupára, amely egyben válogató lesz a poznani ötkarikás selejtezőre.

Melis Zoltán szövetségi kapitány javaslata szerint Szabó Katalin (egypár), Verőci Lídia, Bende Zsófia (kétpár), Novák Zsófia, Hajdú Zsuzsa (könnyűsúlyú kétpár) és a Hirling Zsolt, Varga Tamás, valamint a Galambos Péter, Varga Tamás Csaba (mindkettő könnyűsúlyú kétpár) duó utazhat a bajor fővárosba – feltéve, ha a szövetség elnöksége ezt jóváhagyja.
   
A szegedi viadalon a Vinkó Gáspár, Simon Béla kormányos nélküli kettes is jól teljesített, mivel azonban utóbbi versenyző a Vk időpontjában éppen érettségizni fog, ez az egység nem száll majd vízre a viadalon.
   
A Vk-ról az adott hajó akkor mehet tovább a poznani ötkarikás selejtezőre, ha döntőbe kerül vagy a B fináléban győz, illetve utóbbi futamban nem teljesít két százaléknál gyengébben a győztes idejéhez képest. Az utolsó olimpiai kvalifikációs regattára június 15. és 18. között kerül sor a lengyelországi városban.
   
A magyarok eddig egy számban, férfi könnyűsúlyú kétpárban – Varga Tamás és Hirling Zsolt révén – szereztek kvótát Pekingre, ez az egység már az olimpiai felkészülés jegyében versenyez majd Münchenben.
   
A Simády-emlkéverseny szombati győztesei, illetve a magyarok:
   
férfiak:
könnyűsúlyú kétpár: Matej Verdunic, Statinslav Gajdosik (szlovák)
egypár: Nenad Bedjik (szerb)
kormányos nélküli kettes: Vinkó Gáspár, Simon Béla
könnyűsúlyú egypár: Milos Stanojevic (szerb), 2. Kitka Gergely 
kétpár: Hirling Zsolt, Varga Tamás, 2. Galambos Péter, Varga Tamás Csaba
kormányos nélküli négyes: Tisza Evezős Egylet SI
   
nők:
könnyűsúlyú kétpár: Barnadett Lajko, Laura Vas (szerb)
egypár: Iva Obradovic (szerb), 2. Szabó Katalin
kétpár: Verőci Lídia, Bende Zsófia, 2. Novák Zsófia, Hajdú Zsuzsa
kormányos nélküli kettes: Nagy Szilvia, Lettner Tímea
négypár: Danubius Nemzeti Hajós Egylet

A Simády-emlékversenyen a magyarokon kívül román, szerb és szlovák sportolók vesznek részt, a vasárnapi döntőkre 13 órától kerül sor.

MTI