A sült csülköt a család férfi tagjai nagyon szeretik. Ezért többször szoktam készíteni, próbálom mindig máshogy elkészíteni. A múltkor sörben sütöttem, és nagyon finom lett.
Hozzávalók:
– nyers csülök
– 0,5 l sör
– fokhagyma
– só
A csülköt megmossuk, a bőrét bekockázzuk, sózzuk és megtűzdeljük fokhagymával. Egy nagy edénybe tesszük, aláöntjük a sör felét, lefedjük, és 200 fokon kb. 2,5 óráig sütjük. A sütési idő függ a csülök nagyságától is. Hústűvel megszúrjuk, és amikor puha, akkor levesszük a tetejét a sütőt grill fokozatra tesszük (ha nincs, az sem baj), és a maradék sörrel locsolgatva pirosra sütjük. Káposztával vagy hagymás burgonyával tálalhatjuk.
Tipp! Én kicsontozott csülköt szoktam venni, és kacsasütőben szoktam megsütni. Hamarabb lesz így puha. Ha valaki nem szereti a fokhagymát, akkor bedörzsölheti fokhagyma granulátummal is. Én nem szoktam más fűszert használni.
Jó tudni! Sütés előtt a húst meg is főzhetjük, viszont érdemes ekkor a főzővízbe tenni sót, hagymát, fokhagymát, babérlevelet, különben nem lesz jó íze.
Tápérték (100 g)
Csülök |
Sör |
|
Energia |
245 kcal |
43 kcal |
Fehérje |
17,4 g |
0,4 g |
Zsír |
18,9 g |
0 g |
Szénhidrát |
0 g |
3,5 g |