Spárgából rengeteg ételt lehet készíteni, levesnek, salátának, mártásnak is kiváló, de egy jó kis ragunak is remek összetevője lehet. Érdemes kísérletezni.
Hozzávalók:
– 1 kg pulykamell
– 1 csomag spárga
– 2 evőkanál vaj
– ½ fej vöröshagyma
– 0,5 dl fehérbor
– 2 dl tejszín
– 1 kávéskanál tárkony
– só
– 1 evőkanál liszt
A pulykamellet csíkokra vágjuk. A spárgát megtisztítjuk, és kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, az apróra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Rátesszük a húst, addig sütjük, míg kifehéredik. Hozzáadjuk a spárgát, sózzuk, elkeverjük benne a tárkonyt, felöntjük a borral és annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára pároljuk. A tejszínnek kikeverjük a lisztet, és ezzel behabarjuk a ragut. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor adjunk hozzá tejet.
Tipp! A raguhoz borsót, gombát is adhatunk kedvünk szerint. Ha van lefagyasztott húslevesünk, akkor azzal öntsük fel.
Jó tudni! A spárgának tavasszal van a szezonja. Ilyenkor jó áron beszerezhetjük a friss spárgát. Szezonon kívül használjunk jó minőségű konzervet.
Tápérték (100 g)
Pulykamell |
Spárga |
Főzőtejszín |
Vaj |
|
Energia |
111 kcal |
20 kcal |
120 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
24,6 g |
2,2 g |
3,2 g |
0,4 g |
Zsír |
0,6 g |
0,1 g |
10 g |
80 g |
Szénhidrát |
0 g |
3,8 g |
4,3 g |
0,5 g |