Sportágváltó sportolók: Lehetsz kettőben is sztár?

Sportágváltó sportolók: Lehetsz kettőben is sztár?
Kormány Sport

A legtöbb profiról elmondható, hogy egy sportágnak szenteli egész karrierjét. Ugyan gyermekkorban, vagy serdülőben még ismerkedik más ágazatokkal, de végül egy mellett leteszi a voksát. Mi a helyzet, ha valaki úgy dönt, még korai lenne visszavonulni a nagybetűs sportélettől, de itt az ideje új kihívásokat keresni? 

Michael Jordan: kosárlabdázó, majd baseball, majd ismét kosár

Kezdjük az egyik legnagyobb névvel, a kosárlabda koronázatlan királyával, Michael Jordannel. Miután a palánk közelében már szinte mindent elért, Jordan úgy döntött, megpróbálkozik gyerekkorának másik kedvenc sportágával, a baseballal. Hamar kiderült, hogy az 1994 márciusában bejelentett visszavonulás nem volt jó ötlet. A Chicago White Sox fiókcsapatánál kapott lehetőséget, majd a Scottsdale Scorpionsnál is próbálkozott, de teljesítménye köszönőviszonyban sem volt a parketten mutatottól. A két együttes reklámértékének bár jól jött az addig háromszor is a legértékesebb NBA-játékosnak választott Air Jordan jelenléte, de amit a pályán mutatott, az inkább tűnt hátráltató tényezőnek. Egy év sem telt bele, Jordan letette az ütőt és újra a Chicago Bulls vörös mezében varázsolt az NBA gyűrűi körül. Váltása még a Space Jam készítőit is megihlette: a filmben Tapsi Hapsi társaságában szerzi vissza a chicagóiak 23-asa játékostársai ellopott tehetségét egy rajzfilmesen drámai kosármeccsen, majd a film végén egy baseball stadionban fogadják álló ovációval.

Tim Wiese: focistából pankrátor

Listánk első labdarúgója elég komoly váltást produkált, amikor a zöld gyepet a birkózók ringjére cserélte. A Werder Bremen és a Hoffenheim játékosaként bár megélt komoly csatákat a tizenhatoson belül, a kapusként még a német válogatottban is fellépő Wiese szűkebb ketrecre cserélte kapuját. 2014-ben hagyta abba a labdarúgást, de már ebben az évben egy amatőr pankrátor gálán küzdött a szorítóban. Futballista karrierje végén is észrevehető volt rajta, hogy nem veti meg a konditermek adta lehetőségeket, de a labda elhagyásával látványosan előtérbe kerültek a súlyzók és brutális izomzatot pakolt magára. Annyira felkapott lett a pankráció németországi kedvelői közt, hogy amikor a WWE, azaz az egyik amerikai profi szervezet gálamérkőzéseket szervezett Münchenben, Wiese is ott szerepelt a fellépők közt.

Henrik Larsson: fut- és floorball

1989-ben még profi floorball karrieren is törhette a fejét a svéd klasszis, Henrik Larsson. A Celtic, az FC Barcelona és a Manchester United csapataiban is megforduló játékos, mint tudjuk, a futballpályán teljesedett ki és vált a skandináv ország ikonikus labdarúgójává. Pályafutása befejeztével azonban jött az ötlet, ha már a Helsingborgnál van floorball szakosztály is, akkor miért ne próbálhatná ki magát 19 évvel később. Hogy mennyivel jobban sikerült a floorball karrier neki, mint Jordannek a baseball? Larssont a második mérkőzésén a találkozó legjobbjának választották, miután két gólpasszt is összehozott.  További pályára lépéseiről nincs sok infó, egy fontos adatot viszont érdemes megemlíteni: miután bemutatkozott csapatában, a Helsinborg összecsapásainak televíziós nézettsége megháromszorozódott (50-70.000 ember helyett már 210.000-en ültek a képernyők előtt).

Chris Chelios: A bobozó jégkorongos

Egy különleges „kitekintés” volt Chris Chelios bobos karrierje. Még bőven benne volt a jégkorong világában a korábbi Detroit Red Wings védő, amikor úgy döntöttek a szörfös Laird Hamiltonnal karöltve, hogy ők bizony részt vesznek majd a 2006-os téli olimpián. Cheliosnak ez be is jött, mint jégkorongozó, de eredeti terve szerint görög színekben indult volna és nem a jéghoki-pályán, hanem abban a csőben, amiben a bobok rakétaként száguldanak. Terve sikertelen volt, ugyanis a kvalifikációs eredményeik kevésnek bizonyultak a torinói játékokhoz.

Jerry Rice: tojáslabdából golfütő

Jerry Rice neve talán a legkevésbé ismert hazánkban, de sportágváltása annál különlegesebb. Az NFL-ben eltöltött 20 szezon után igen szokatlan döntésnek tűnik az, hogy egy játékos a profi golfban próbáljon kiteljesedni. Az San Francisco 49ers elkapója viszont bátran ütőt ragadott és 5 évvel a 2005-ös visszavonulását követően, a French Express Classicon mutatkozott be. Akármennyire jó hobbinak tűnt ez az amerikai foci mellett, hamar kiderült, hogy profi szinten nem tud labdába rúgni Rice: a 152 nevezőből mindössze egyet tudott megelőzni. A sikertelen bemutatkozást egy gyors visszavonulás követte.

Fotó: Golf.com, Detroit News, Sportingnews.com, Celtic Talk, Bundesliga.com

Tags:  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,