Stan Wawrinkától a pimasz ausztrálig, Nick Kyrgiosig

Célkeresztben a január 20-án kezdődő Australian Open, a részvételt jó előre lemondó Nisikori Kej és Andy Murray kivételével minden teniszező az év első Grand Slam-tornájára készül. Téved, aki azt hiszi, hogy radikálisan átrendeződik az elit összetétele, de az is tévúton jár, aki szerint minden marad a régiben.

Nick Kyrgios

Stan Wawrinkának hívják azt a játékost, aki még a nagy hármas uralkodása előtt Grand Slam-tornán diadalmaskodott; a svájci teniszező a 2016-os wimbledoni bajnokságot nyerte meg, az azóta lejátszott tizennégy nagy verseny trófeáján Novak Đoković, Rafael Nadal és Roger Federer osztozott. Nemcsak a már aktív korukban legendává nemesedett zsenik kora – a GS-rekorder svájci 38, a világelső spanyol 33, a rettenthetetlen szerb 32 éves –, hanem az egyre jobban megizmosodó fiatalok látványos előrelépéséből is következik, hogy idén tényleg feliratkozhat egy-egy „zöldfülű” a Grand Slam-győztesek közé. Például a tavalyi ATP-világbajnokságon győztes görög, a még mindig csak huszonegy éves Sztéfanosz Cicipász vagy az örök ígéret skatulyából kitörni igyekvő német Alexander Zverev és az osztrák Dominic Thiem, esetleg a különc, pimasz ausztrál, Nick Kyrgios.

A férfiak mezőnye, ahogy a női is, az év első Grand Slam-versenyére készül, Nisikori Kej és Andy Murray már jelezte, hogy kihagyja a melbourne-i viadalt. Új eseménnyel bővült az egyébként is telített versenynaptár, egyesek tudni vélik, hogy a jelenleg is zajló ATP-kupa válthatja fel a nemzetek közötti csapatversenyt, a Davis-kupát. A mostani tornán tíz napon át huszonnégy csapat csap össze három városban, a viadal összdíjazása 15 millió dollár. Az elődöntőket szombaton, a finálét vasárnap bonyolítják le a sydney-i Ken Rosewall Arénában. A házigazda ausztráloknál Kyrgios parádézik, a szintén az elődöntőbe jutott orosz válogatottban Karen Hacsanov a húzónév. Mindketten értékes skalpokat gyűjtöttek korábban; Kyrgios többek között Nadalt, Hacsanov Đokovićot győzte le az elmúlt években. Néhányan – többek között Fucsovics Márton – a dohai tornán vesznek lendületet a január 20-án kezdődő Australian Openre. Az első számú magyar férfi teniszező tegnap a negyeddöntőben 6:0, 6:2-re kikapott a szerb Kecmanovićtól. Fucsovics a közelmúltban szerződést kötött a Milák Kristófot is támogató Path sportmenedzsmentcéggel. Ha újra formába lendül, kölcsönösen gyümölcsöző lehet az együttműködés.

Babos Tímeának bejött az edzőcsere: a tavaly nyáron felfogadott amerikai sztáredző, Marija Sarapova korábbi felkészítője, Michael Joyce vezetésével visszakapaszkodott a világranglistán az első száz közé, de természetesen továbbra is a páros az első számú opció. A női mezőnyben nem várható komolyabb átrendeződés, mert tulajdonképpen nincs is minek átrendeződnie. Amíg a férfiaknál három játékos, Đoković, Nadal és Federer győzött a legutóbbi tizennégy Grand Slam-tornán, addig a nőknél tíz különböző személy, Serena Williams, Angelique Kerber, Jelina Ostapenko, Garbiñe Muguruza, Sloane Stephens, Caroline Wozniacki, Simona Halep, Oszaka Naomi, Ashleigh Barty és Bianca Andreescu hódította el a GS-trófeát. Williams nem nyert nagy tornát, amióta 2018-ban visszatért a szülési szabadságáról, s ha ez a sorozat az idén is folytatódik, akkor idén „visszavonultatják” a fiatalok a harmincnyolc éves nagyasszonyt. A brisbane-i, sencseni és aucklandi felkészülési versenyek eddigi eredményei alapján mindenre megvan az esély. De ezt már megszokhattuk a nőktől.

(mno.hu/Szilágyi László)