A szilveszter szintén elengedhetetlen étele a lencse. Hagyományosan főzelék formájában szoktuk fogyasztani, de most kicsit formabontóak leszünk, és salátát készítünk belőle, méghozzá sütőtökkel. Érdekes ízkombinációt kapunk, főleg ha malacot is tálalunk hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 2 doboz lencse konzerv
- 1 közepes sütőtök fele
- ½ vöröshagyma aprítva
- szezámolaj
- édes-savanyú szósz
Amíg sül a malacunk a köretet is el tudjuk hozzá készíteni. A vöröshagymát szezámolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét, félrehúzzuk. Közben a meghámozott, kibelezett sütőtököt kockákra vágjuk, és tapadásmentes edényben puhára pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne menjen szép, a kockák szépen megmaradjanak. Hozzáadjuk a lencséhez. Végül szezám olajból, édes-savanyú szószból, só, bors hozzáadásával készítünk egy öntetet. Egy salátás tálba tesszük a sütőtökös lencsét és ráöntjük az öntetet. Hűtőbe tesszük tálalásig, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp! Az édes-savanyú mártáshoz nagyon illik az ananász is. A sütőtököt le is cserélhetjük ananászra, vagy pluszban adhatjuk hozzá.
Jó tudni! Természetesen száraz lencséből is készíthetjük, de akkor előző este be kell áztatni, sós vízben megfőzni. Ebben az esetben az elkészítési idő több lesz.
Még több recept szilveszterre!
Tápérték (100 g)
Lencse (konzerv) |
Sütőtök |
Szezámmag olaj |
Édes-savanyú szósz |
|
Energia |
110 kcal |
45 kcal |
902 kcal |
178 kcal |
Fehérje |
8,6 g |
1,0 g |
0 g |
0,3 g |
Zsír |
0,6 g |
0,1 g |
100 g |
1,0 g |
Szénhidrát |
17,5 g |
11,6 g |
0 g |
41,6 g |