Sütőtökös lencsesaláta – Egészségséfünk receptje

A szilveszter szintén elengedhetetlen étele a lencse. Hagyományosan főzelék formájában szoktuk fogyasztani, de most kicsit formabontóak leszünk, és salátát készítünk belőle, méghozzá sütőtökkel. Érdekes ízkombinációt kapunk, főleg ha malacot is tálalunk hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 2 doboz lencse konzerv
  • 1 közepes sütőtök fele
  • ½ vöröshagyma aprítva
  • szezámolaj
  • édes-savanyú szósz

Amíg sül a malacunk a köretet is el tudjuk hozzá készíteni. A vöröshagymát szezámolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét, félrehúzzuk. Közben a meghámozott, kibelezett sütőtököt kockákra vágjuk, és tapadásmentes edényben puhára pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne menjen szép, a kockák szépen megmaradjanak. Hozzáadjuk a lencséhez. Végül szezám olajból, édes-savanyú szószból, só, bors hozzáadásával készítünk egy öntetet. Egy salátás tálba tesszük a sütőtökös lencsét és ráöntjük az öntetet. Hűtőbe tesszük tálalásig, hogy az ízek összeérjenek.

Sütőtökös lencsesaláta - Egészségséfünk receptje

Tipp! Az édes-savanyú mártáshoz nagyon illik az ananász is. A sütőtököt le is cserélhetjük ananászra, vagy pluszban adhatjuk hozzá.

Jó tudni! Természetesen száraz lencséből is készíthetjük, de akkor előző este be kell áztatni, sós vízben megfőzni. Ebben az esetben az elkészítési idő több lesz.

Még több recept szilveszterre!

Tápérték (100 g)

Lencse (konzerv)

Sütőtök

Szezámmag olaj

Édes-savanyú szósz

Energia

110 kcal

45 kcal

902 kcal

178 kcal

Fehérje

8,6 g

1,0 g

0 g

0,3 g

Zsír

0,6 g

0,1 g

100 g

1,0 g

Szénhidrát

17,5 g

11,6 g

0 g

41,6 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS