Sütőtökös rizottó – Egészségséfünk receptje

Ismét egy példát szeretnék mutatni arra, hogy mennyire sokszínűen felhasználható a sütőtök. Rizottóhoz is kiválóan alkalmas, önmagában is laktató, de bármilyen húsfélével tálalhatjuk.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • 1,5 liter húsleves
  • 50 dkg sütőtök tisztítva, kis kockákra vágva
  • 30 dkg rizottó rizs
  • 1/2 fej vöröshagyma aprítva
  • só, bors
  • vaj
  • olíva olaj
  • parmezán

Sütőtökös rizottó - Egészségséfünk receptje

Első lépésként az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, kb. 1 evőkanálnyi vajon. Amikor ezzel meg vagyunk, rátesszük a kockázott sütőtököt, lefedjük, és közepes lángon puhára pároljuk. Kevés olajon a mosatlan rizst üvegesre pirítjuk, majd hozzáadunk egy merőkanál húslevest. Kevergetés közben megvárjuk, míg beszívja, majd jöhet az újabb kanál húsleves. Ha készen vagyunk, akkor a párolt tökből kiveszünk annyit, amennyit a díszítéshez szükséges, a többit pürésítjük. A pürét hozzákeverjük a rizshez. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és borsozzuk. A félretett sütőtököt tálaláskor tesszük a tetejére, majd megszórjuk parmezeánnal.

Tipp! Aki a füstösebb ízeket szereti, az 12,5 dkg apróra vágott bacont pirítson le, ehhez adja a rizst. Kicsit karakteresebb íze lesz.

Jó tudni! Rizottóhoz rizottó rizst kell használni, nem úgy főzzük, mint a hagyományos rizst. A húsleves alapból sós, ezért kell utólag ízesíteni.

Még több szezonális recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Rizs (száraz)

Sütőtök

Húsleves

Vaj

Parmezán

Energia

390 kcal

45 kcal

71 kcal

746 kcal

392 kcal

Fehérje

6,6 g

1,0 g

5,3 g

0,4 g

35,8 g

Zsír

0,6 g

0,1 g

4,0 g

80 g

25,8 g

Szénhidrát

79,3 g

11,6 g

3,3 g

0,5 g

3,2 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS