Szabó László: reális esélyünk van a sakkolimpia megrendezésére!

Szabó László nevét eddig elsősorban a Paralimpiai Bizottság elnökeként ismerhették a sportkedvelők. Azután nem kis meglepetésre elvállalta a felkérést: legyen a Magyar Sakkszövetség elnöke is egy személyben. Az elnök úrral sikerült beszélgetnie a jochapressnek, akitől legelőbb egy összegző kérdésre kértem választ.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke (fotó: jochapress)

– Kérem, sorolja fel a sportéletben eddig betöltött funkcióit!

A első, ilyen jellegű megbízatásomat 2011-ben kaptam, akkor a Budapesti Egyetemi atlétikai Club (BEAC) elnökhelyettese lettem. Két esztendővel később, 2013-ban a Fogyatékosok Diák- és Szabadidősport Szövetsége elnökévé választottak. Újabb két esztendő elmúltával kerültem a Paralimpiai Bizottság élére. Ezt követően négy év telt el változás nélkül, majd jött a megkeresés: legyek a sakkozók elnöke.

– Azt hiszem, mát előtte is tudta, hogy a fehér és fekete mezők harcosai nem a legkönnyebb partnerek lesznek…

– Igen, számítottam a nehézségekre. Számos feszültségforrást örököltem meg. Így például azt is, hogy az előző elnök ideje alatt nem fizették ki azokat a jutalmakat, amelyeket a megfelelő világversenyek előtt beígértek a játékosoknak. Ezeket a restanciákat mára már sikerült eltüntetni, így nullán állunk. Az EMMI-vel szemben vannak még elszámolási kötelezettségeink, de azt is megoldjuk.

– Hogyan áll az éljátékosokkal? Sikerült velük jó kontaktusokat kialakítani?

– Mindenkivel többször és hosszabban is elbeszélgettem. Három férfi és két női sakkolimpiai győzelem után mostanában kicsit lejjebb adta a magyar sakksport a mércét. Amit a legfontosabbnak tartok: tízezer játékosunk van és utánpótlás fronton különösen jól állunk! A sakk erős bástya a magyar sport hierarchiájában.

– Van egy korábbi nagyságunk, Portisch Lajos és egy egészen fiatal éljátékosunk,  Rapport Richárd…

– Portisch nagymesterrel nagyon tartalmas beszélgetéseim voltak, ő egy végtelenül tisztességes sportember, aki nyolc sakkolimpián vitte a hátán a magyar válogatottat. Ami Rapportot illeti, vele is szót tudtam érteni. Ő egy profi sakkozó, kitűnő eredményekkel. Neki az óhaja az, hogy megfelelő felkészülési körülményeket kaphasson. Ő nem akárki, hanem a világranglista 13. helyezettje. Azért ez egy nagyon komoly részsiker, ezt a helyén kell értékelni.

– Utoljára a 2024-re tervezett, magyar rendezésű sakkolimpiáról kérdezném.  

– Beadtuk a pályázatunkat, a FIDE illetékesei jártak is itt nálunk ebben az ügyben. Azzal a véleménnyel távoztak, hogy ők Budapestet fogják javasolni a döntést meghozó Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kongresszusának a másik jelentkezővel, Buenos Airessel szemben.

(jochapress / Jocha Károly)