Ha Olaszországba megyünk, mindig hozok haza szárított paradicsomot. Ilyenkor olajba eltett változatát is szoktam venni, de nem mindig tudom ezt beszerezni. Ezért megtanultam, hogy hogyan készíthetem el én, otthoni körülmények között. Ennek a munkának reggel érdemes nekiállni.
Elkészítési idő: 15 perc előkészület kb. 10 óra szárítás
Hozzávalók:
- paradicsom
- olívaolaj
- rozmaring
- bazsalikom
A paradicsomokat megmossuk és negyedbe vágjuk. Sütőpapírt teszünk a tepsibe és 60 fokon készre szárítjuk. Akkor jó az állaga, ha már nem nedves, de még nem is kopogós. Ha csak így szeretnénk eltenni, akkor megvárjuk, míg kihűl, és zacskókba vagy légmentesen lezárható üvegben tároljuk. Az olajos változathoz csatos üveget érdemes használni, ami légmentesen zár. Belerakosgatjuk a paradicsomokat, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Így is nagyon finom, de fokhagymával, rozmaring ággal, vagy bazsalikommal is ízesíthetjük.
Tipp! Ha tudjuk majd, hogy mikhez szeretnénk felhasználni, érdemes előre úgy fűszerezni. Pl. készíthetünk belőle brushettát is, akkor tegyünk bele fokhagymát és bazsalikomot. Én legjobban koktélparadicsomból szeretem készíteni, akkor csak félbe kell vágni a paradicsomot.
Jó tudni! Minél nagyobb a paradicsom, annál tovább tart a szárítási idő. Ezért a nagyobb paradicsomokat kisebb cikkekre vagy karikákra is vághatjuk. Ha van valakinek aszalója, abban is nyugodtan készítheti.
Tápérték (100 g)
Paradicsom |
Olívaolaj |
|
Energia |
18 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
0,8 g |
0 g |
Zsír |
0,2 g |
100 g |
Szénhidrát |
3,8 g |
0 g |