Szép siker a végére

Barátságos mérkőzéssel zárta az évet az Európa-bajnoki selejtező márciusi elitkörére készülő U17-es labdarúgó-válogatott. A helyszín Cervia, az ellenfél pedig az olasz együttes volt, amelyet Szélesi Zoltán fiai magabiztos játékkal, 2-1-re győztek le.

Majer Dániel Még három hónap van hátra az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének elitköréig, a magyar válogatott viszont már gőzerővel készül. Ezúttal Itáliába utazott, hogy megmérkőzzön az olasz válogatottal, amelyet hibátlan teljesítménnyel le is győzött.

Az olaszok elleni kezdőcsapat Fotó: mlsz.hu

Az olaszok elleni kezdőcsapat  •  Fotó: mlsz.hu

A vasárnap útra kelt keretből hiányzott néhány, az ősszel a magyarországi selejtező minitornán az elitkörbe jutásban kulcsszerepet játszó futballista, de elutazott például az NB I legutóbbi fordulójában debütáló Kiss Tamás, vagy az U19-es válogatott selejtezőjén gólt szerző Szoboszlai Dominik. A csapat hétfőn és kedden a helyszínen edzett, szerdán pedig következhetett a mérkőzés.

Amelyen az első perctől kezdve a magyar együttes dominált, gyors ellentámadásokat vezetett, és uralta a középpályát. A 4-1-4-1-es felállást favorizáló válogatott a 23. percben szerezte meg a vezetést, miután a nyáron a Chelsea-be készült, végül a Honvédban maradt Schön Szabolcs szerzett labdát a jobb szélen, majd befelé cselezve, 16 méterről a hosszúsarokba tekert.

Öt perccel később növelte előnyét Szélesi Zoltán csapata, ezúttal Winkler András csente el a labdát a bal szélen, az alapvonalig elfutva a tizenegyes ponton helyezkedő Szendreinek centerezett, aki az érkező Szoboszlai elé tálalt, ő pedig tizenöt méterről nem hibázott: a jobb alsóba lőtt. A kétgólos hátrány az olaszokra nézve még hízelgő eredménynek is számított, legalább négy-öt ziccert hibázott el ugyanis a magyar együttes.

A második játékrész elején megrohamozták a kaput a hazaiak, és gyorsan szépíteni tudtak. Szélesi Zoltán a kapott gól hatására belenyúlt a meccsbe, átállt háromvédős rendszerre, beívelésekre korlátozva az olasz támadásokat. A védekezőbb felfogású játék ellenére is a mieink előtt adódtak inkább helyzetek, gól viszont már nem esett, maradt 2-1, ide.

Szélesi Zoltán az mlsz.hu-nak elmondta: látványban és szakmailag is nagyszerű mérkőzést játszottak, minden futballistájának kijár a dicséret. Már az edzéseken is élesnek, motiváltnak látta a csapatot, ami a találkozóra csak fokozódott. Szerinte ez és a megfelelő taktika vezetett a győzelemhez. Külön kiemelte az újra régi önmagát idéző Schön Szabolcsot, akit azonban a félidőben, sérülés miatt, le kellett cserélni.

Az U17-es válogatott az új esztendőben folytatja a felkészülését a márciusi Európa-bajnoki selejtező elitkörre, amelynek kettes csoportjában Oroszország, Izrael és Norvégia ellen, hazai pályán kvalifikálhatja magát a májusi Eb-re.

U17-ES BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS, CERVIA (OLASZORSZÁG)
Olaszország–Magyarország 1–2 (0–2)
Magyarország: Ásványi Balázs–Terbe Botond (Arday Dominik 60.), Opavszky Balázs, Csóka Dániel, Majnovics Martin–Csonka András–Schön Szabolcs (Kiss Tamás 38.), Szoboszlai Dominik (Lefler Benjámin 52.), Kovács Krisztián (Bokros Szilárd 80.), Winkler András (Tóth Zoltán 60.)–Szendrei Norbert (Szabó Richárd 80.)
A magyar gólszerzők: Schön (23.), Szoboszlai (28.)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS