Szlovákia-Ukrajna 1-1 – ÉLŐ

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szlovákia bebiztosíthatja továbbjutását az E csoportból, amennyiben legyőzi Ukrajnát péntek délután Düsseldorfban.

Az első fordulóban a világranglista 48. helyén álló szlovákok 1-0-ra nyertek a harmadik Belgium ellen, az ukránok viszont 3-0-ra kikaptak a románoktól. Ha a szlovákok ismét győznek, biztosan ott lesznek a nyolcaddöntőben, az ukránok pedig egy újabb vereséggel a kiesés szélére sodródnának.

A két csapat egymás elleni mérlege kiegyensúlyozott képet mutat: eddig az ukránok háromszor, a szlovákok kétszer nyertek, három meccsük pedig döntetlenre végződött. Világversenyen most találkoznak először. Legutóbb 2018-ban, a Nemzetek Ligájában játszottak egymással, Lvivben 1-0-ra az ukránok, Nagyszombaton 4-1-re a szlovákok győztek.

A kezdőcsapatok:

Szlovákia: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Bozeník, Haraslín. Szövetségi kapitány: Francesco Calzona.

Ukrajna: Trubin – Timcsuk, Zabarnij, Matvijenko, Zincsenko – Saparenko, Szudakov, Brazsko – Jarmolenko, Mudrik – Dovbik. Szövetségi kapitány: Szerhij Rebrov.

A meccs

A találkozó gyászszünettel indult, a csapatok Gerhard Aignerre, az UEFA csütörtökön elhunyt negyedik főtitkárára emlékeztek. A mérkőzés játékvezetője, az angol Michael Oliver ezt követően a sípjába fújt, a szlovákok pedig útjára indították a labdát a düsseldorfi Merkur Spiel-Arenában.

Az első percek puhatolózással teltek, az 5. percben aztán Jarmolenko kapott labdát, de a játékvezető lest intett. Az első kapura lövés a 10. percben jött: Haraslín ötös bal oldaláról érkező éles lövését Trubin hárította, majd pár másodperccel később a másik oldalon is bravúrt mutatott be, ezúttal Schranz próbálkozott közelről.

A 13. percben Brazsko lőtt középről, de löketét könnyedén fogta a szlovák kapus. Három perccel később Lobotkát rántották le szabálytalanul 22 méterre a kaputól. A szabadrúgást Hancko tette kapura, de Trubin kitolta a lövést. A 17. percben aztán már tehetetlen volt: a belgák ellen gólt szerző Schranz közelről fejelt az ukrán kapuba egy bal szélről érkező beadás után (1-0).

A szlovák közönség a 22. percben ollézni kezdett, erre az ukrán szurkolók hangja is megjött. Rögtön ezután Mudrik indult meg, és jó 25 méterről csúnyán a kapu fölé lőtt. A 28. percben Mudrik találta meg egy labdával Dovbikot, aki egy szlovák védőt kicselezett, az utána érkező bekk viszont már tisztázott előle. A szögletet követően Jamolenko került helyzetbe, de csak belekapni tudott, így a labda a kapu mellett hagyta el a játékteret.

A 34. percben Timcsuk lövése a kapufát találta el, a labda kipattant, de ekkor a játékvezető lest intett. Két perccel később jött az újabb ukrán lehetőség: Mudrik került ziccerbe a 16-oson belül, ám Dúbravka a helyén volt. Az ukránok játéka szemmel láthatóan feljavult. A találkozó 43. percében Zincsenko tett kapura egy szabadrúgást, de a szlovák kapus ismét hárított.

A sok kihagyott ukrán helyzet majdnem megbosszulta magát a 44. percben, amikor Haraslín lapos lövését éppen csak ki tudta tolni Trubin. Az első félidőt egyperces ráadás után fújta le az angol játékvezető.

Az első játékrészben a szlovákok 55 százalékban, az ukránok 45 százalékban birtokolták a labdát.

Második félidő

A szünetben egyik csapat sem cserélt, a második 45 percet az ukránok kezdték. A 46. percben Zincsenko és Pekarík fejelt össze, a szlovákot ápolni is kellett. A következő percekben nem forogtak veszélyben a kapuk, az 51. percben Mudrik beadása viszont kisebb zavart okozott a szlovák kapu előterében, de Dovbik nem tudta jól eltalálni a labdát fejjel.

Az 54. percben egyenlít Ukrajna! Zincsenko passza után Saparenko tíz méterről lőtt a szlovák kapuba (1-1). Öt perccel később ismét Saparenko veszélyeztetett, de lövése csemege volt Dúbravka számára. A szlovákoknál Bozeník helyére Strelec, Duda helyére Bénes jött be.

Kettős csere az ukránoknál és a szlovákoknál is: az egyik oldalon Jarmolenko és Dovbik helyett Zubkov és Jaremcsuk, a másik oldalon Haraslín és a megsérült Hancko helyett Suslov és Obert érkezett. A 74. percben kettő a kettőben törtek kapura az ukránok, Jaremcsuk oldalpassza után a kissé kisodródott Mudrik lőtt, a labda pedig a kapufán csattant.

A 80. perben Jaremcsuk találatával átvette a vezetést Ukrajna. A csatár kitűnően kapta maga elé a labdát, majd miután átvette, elgurította Dúbravka mellett (1-2).

Írta a HVG

A Szlovákia-Ukrajna 1-1 – ÉLŐ bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.