Szolid történelmi pillanat

Bár 21 indulóból csak huszadik lett, történelmet írt a világbajnokságon a junior biatlonváltó: korábban ugyanis magyar váltó soha nem ért célba világversenyen. Még felnőtt sem. Ráadásul értékes pontokat szereztek az olimpiai kvalifikációhoz. Veres Mirella és Herneczky Áron az ifjúsági olimpiára tartott főpróbát.

Nagy-Pál Tamás A romániai Cheile Gradisteiben rendezték meg az ifjúsági és junior biatlon-világbajnokságot. A szakág behatárolt lehetőségei miatt természetesen nem szállítottak világraszóló eredményeket honfitársaink. A legjobban Veres Mirella szerepelt, aki az ifjúságiak 92 indulója között az 54. lett. Érdemes azonban a szakág teljes idényét górcső alá venni, és annak ismeretében értékelni az eredményt. Kovács Barna szövetségi kapitány szerint ugyanis komoly fejlődésen megy át itthon a szakág.

Veres Mirella

Veres Mirella  •  Forrás: skihungary.hu

Köszönhetően többek közt annak, hogy már egy éve a válogatottal dolgozik Franz Weber, aki versenyzőként világklasszis volt, de korábban az osztrákok keretedzőjeként is tevékenykedett. A sífutók mellé Denis Rudi, fiatal orosz szakembert szerződtették, aki a biatlonosok technikáján is segít csiszolni. „Rögtön a szezon kezdete előtt érkezett, így a felkészülésben sajnos nem tudott részt venni. De még így is érzékelhető volt, hogy rövid idő alatt is mennyire hatásosan nyúlt a technikába.”

A nyári felkészülés pompásan kezdődött: a fiatalok edzőtáborokba jártak, sokat sírollereztek (ami a sífutás téli megfelelője, de a biatlonosoknak is hasznos). Az idény kezdetekor azonban hiába várták a hóesést, továbbra is csak szárazon tudtak gyakorolni. „Ebben a szezonban rendezték meg első alkalommal az IBU-kupát a junioroknak is. Természetesen részt vettünk rajta. Sőt, Veres Mirella a mezőny első felében végzett. Amikor pedig nem volt IBU- vagy Világ Kupa, közeli sífutóversenyeken vettünk részt, felmérő jelleggel. Akadt decemberben olyan viadal, amelyen az összes biatlonos jobban szerepelt, mint korábban bármikor.”

Veres 44. helyezése az IBU-kupa száz fős mezőnyében egyben azt jelenti: indulhat felnőttviadalon is. Magyar mércével nézve az már nagy szó, hogy a legjobb hazai felnőttversenyző, Szőcs Emőke mellett elindulhat. Az nem véletlen, hogy a 18 éves ígéret ilyen eredményt ért el. A nála egy évvel idősebb Gyallai Somával (aki 64. lett a vb-n) ugyanis egy éve Csíkszeredán készül, a helyi sportiskolában. Folyamatos kontroll alatt tréningeznek a helyi biatloncentrumban, például sírolleres biatlonpályán.

Ha Veres a romániai vb-n is a mezőny első felében végzett volna, akkor az IBU-kupához hasonlóan kvalifikálhatta volna magát a felnőttversenyre. Kilenc helyezéssel csúszott le róla. Bár nem jött össze, hasznos volt a szereplés, ahogy a 72. helyezett Herneczky Áronnak (címlapfotó: skihungary.hu) is, mindketten indulnak ugyanis a lillehammeri ifjúsági olimpián. „Mint említettem, csak a versenyeken lehetnek havon, mondani sem kell tehát, mennyire fontos volt rajthoz állniuk.”

Eskütétel

Az eskütétel miatt utaztak hamarabb haza

Herneczky az ifjúsági váltónak is tagja lett volna, de haza kellett utaznia, Vereshez hasonlóan, az olimpiai eskütételre. Juniorban ellenben sikerült kiállítani a váltót, amely huszadik lett a 21 fős mezőnyben. „Sokan legyintenek erre, de hadd tegyem gyorsan hozzá: történelmet írtunk, hiszen magyar váltó még soha nem volt helyezett világversenyen. Még felnőtt sem. Ráadásul Panyik Dóra, Gyallai Soma, Büki Ádám és Büki Gábor pontokat szerzett a nemzetközi rangsorban. Hogy ez miért fontos? Mert annak alapján osztják az egyenes ági kvalifikációt a pjongcsangi olimpiára.”

Vagyis a fiatalok felnőtt-kvalifikációspontokat szereztek. Többek közt emiatt is reménykedik abban a kapitány, hogy az összes versenyző alanyi jogon indulhat két év múlva az ötkarikás játékokon. Két évvel ezelőtt ez egyedül Szőcs Emőkének sikerült, Gombos Károly úgynevezett visszaosztott kvótát kapott (miután nem minden ország tudja kihasználni az összes kvótáját). Ugyanez igaz egyébként az ifiolimpiára is: négy éve alanyi jogon senki nem kvalifikált, Lillehammerben ellenben Veres és Herneczky is egyenes ágon érkezett a mezőnybe.

„Apró lépések ezek, de nagyon hosszú és kemény munka eredménye. Egyértelműen azt tükrözi, hogy elindult valami, és derűlátóan várhatjuk az elkövetkező éveket.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS