Szőnyi János 25 érem részvényese

A kiváló nevelőedző, korábbi szövetségi kapitány, a Ferencváros birkózósportjának legsikeresebb trénere igazán kiérdemelte az elismerést. Kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta meg Szőnyi János, aki szövetségi kapitányként az olimpiai, világ- és Európa-bajnokságokon 6 arany-, 8 ezüst-, és 11 bronzéremhez segítette hozzá birkózóinkat 1990 és 92 között.

Szőnyi János Bíró László korábbi Európa-bajnokkal (fotók: jochapress.hu)

Klasszisokat nevelt Szőnyi János. A legnevesebbek közé tartozik Komáromi Tibor, Sike András, Gáspár Tamás és Szegvári Lajos is. Hiába, a Fradi birkózó szakosztályát nem véletlenül tartották számon a legjobbak között.  Kétségtelen, hogy a barcelonai olimpia két magyar bajnoka ,  – bár nem a Ferencvárost erősítették -, Farkas Péter és Repka Attila is sokat köszönhet neki.

A 70 esztendős Szőnyi János tanácsadóként segítette-segíti honi birkózósportunkat, és ő a felelőse az utánpótlás szakmai programnak, a 15 éven aluliak munkájáért külön is felel, egyúttal a Magyar Birkózó Szövetség Bajnokok és Mesteredzők Bizottságának elnökeként  tevékenykedik..

Bár a kitüntetés elismerése egy élet kiemelkedő munkájának, János életműve még nem teljes, gyarapszik, hiszen a szakember meglehetősen tevékeny, mindig kész segíteni.

Következzen most az alkalomhoz kapcsolódó – március végi beszélgetésünkből – néhány Szőnyi- féle gondolat, szösszenet:

„Váratlanul ért, hogy átvehettem a Lovagkeresztet! Az életem nagy részét a birkózószőnyegen, illetve mellette töltöttem el, tíz éves voltam, amikor elkezdtem birkózni, idestova hatvan éve… Külön öröm, hogy Rácz Lajossal kaptam meg a kitüntetést, vele együtt dolgoztam a magyar birkózó válogatottnál. Tartalmas élet volt…”

„A versenyzői pályafutásomat egy gerincsérülés törte ketté, és én elhatároztam, hogy edzőként a gyerekkoromban el nem ért sikereket mégis megteremtem, elérem majd a tanítványaimmal.”

„Nagyon sokat köszönhetek a Ferencvárosban Kruj Iván mesternek, aki rájött, hogy engem hagyni kell a saját utamat járni, engedett tovább a tanítványaimmal a serdülőből az ifibe, végig vittem őket, addig nálam nem volt lemorzsolódás. Szépen jöttek a sikerek is. Sike Bandit tizenöt éves korában hoztam el Egerből, ő ugye Szöulban olimpiai bajnok lett, majd edzőként a Fradiban dolgozott, aztán szövetségi kapitány lett. Méltó utódomnak tartom.”

„Edzőként mindig mindenkinek elmondtam, hogy a gyakorlásokon mit és miért kell csinálni… a mai edzőket is arra kérem – hiszen most ez a feladatom -, hogy értessék meg el a gyerekekkel, miért van szükség például a hidalásra, a kötélmászásra. Ne maradjon semmi magyarázat nélkül.”

„Igyekeztem gondolkodó birkózókat nevelni, ők is, én is elmondom, mit gondolunk egy-egy dologról, aztán a véleményeket összerakjuk, és dolgozunk. Így jött Farkas Peti olimpiai aranya, a világbajnoki címei, Európa-bajnoksága, Repka Attila olimpiai bajnoki címe, hiszen ő is rátett egy lapáttal Barcelonában, a hosszabbításban verte meg Dugucsijevet vagy nagy tett volt, amikor Gáspár Tomi legyőzte a híres Balbosint, hozzátéve természetesen Komáromi Tibi diadalait.  Jó érzés volt, hogy egy kicsit én is benne voltam ezekben a nagy győzelmekben.”

Komáromi Tibor ma a szövetség szakmai alelnöke

„A jó Isten megadta nekem azt, hogy hetven évesen is aktív vagyok. A kertemben sokat dolgoztam, metszettem mostanában, és még segítség nélkül mászok fel a fára. Negyven gyümölcsfát kell gondoznom… Nem fáraszt el, inkább megnyugtat… Nagyon okos gondolatok jutnak ám az ember eszébe, miközben kertészkedik. Ha a fákat metszed, az hasonlít ahhoz, mint amikor a versenyződet neveled.  Azt akarod, hogy egy szép formás fa vagy egy jó birkózó kerüljön ki a kezed alól, de csak óvatosan. Meg kell gondolnod, hogy hová teszed azt az éles ollót. Ha valamit meggondolatlanul levágsz, akkor már nincsen visszaút…”

(MBSZ / Deák Horváth Péter)