Szűk körben ünnepli 70. születésnapját a NOB elnöke

MH/MTI
2023. december 27. szerda. 21:40

„Véleményem szerint olyan időket élünk, amikor nem fér bele egy nagy ünneplés” – nyilatkozta a Welt am Sonntag lapnak. A sportvezető az Ukrajnában, valamint a Gázai övezetben zajló háborúra, a világ más fegyveres konfliktusaira, továbbá a sportot szintén közvetlenül érintő globális felmelegedésre utalt.

Mint elmondta, csak a felesége és az anyósa társaságában fog ünnepelni, és részt vesz egy kis ünnepségen Tauberbischofsheimben, ahol a város díszpolgára.

Bach elismerte, hogy a sport nem apolitikus, ugyanakkor kitart amellett, hogy politikailag semlegesnek kell lennie. Ez az oka annak, hogy a NOB az ukrajnai invázió ellenére semlegesként és szigorú feltételek mellett engedélyezi az oroszok és a fehéroroszok részvételét a jövő évi párizsi olimpián. Ezt a többi között Oroszországban és Ukrajnában is bírálták, Bach szerint azonban ez azt mutatja, hogy megtalálták a megfelelő egyensúlyt ebben a kényes kérdésben, a kritika pedig „politikai háborús propaganda, amely leleplezi önmagát”.

Az 1976-os montreali olimpián a tőrcsapat tagjaként aranyérmes Bachot először 2013-ban választották a NOB elnökévé. Jelenlegi mandátuma 2025-ben jár le, akkor végleg távoznia kellene, ám a NOB tagjai már javasolták az Olimpiai Charta felülvizsgálatát, hogy a német sportvezető ismét újraválasztható legyen.

Thomas Weikert, a Német Olimpiai Bizottság (DOSB) elnöke nemrég azt mondta, nem lepődne meg, ha Bach 2025-ben megint versenybe szállhatna az elnöki posztért, ugyanis megreformálta, illetve tartalmilag és gazdaságilag alkalmassá tette a jövő kihívásaira a NOB-t és az olimpiai mozgalmat.

Bach korábban gazdasági jogászként és üzletemberként, valamint a DOSB elnökeként tevékenykedett, a NOB-nak 1991 óta tagja. Volt a szervezet végrehajtó bizottságának tagja, a jogi bizottság vezetője, a 2002-es téli és a 2004-es nyári játékokra pályázó városokat ellenőrző szemlebizottság vezetője, az olimpiai fegyelmi bizottság vezetője, illetve a NOB alelnöke is.

Írta a Magyar Hírlap