Szülőfalujában állítottak emléktáblát Tóth II József tiszteletére

Születésének 90. évfordulóján emléktábla állítással tisztelgett az Aranycsapat jobbszélsője előtt a Vas megyei Mersevát Község Önkormányzata és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület. Az emléktáblát a merseváti Művelődési Ház mellett épült új sportöltöző falán helyezték el.

Csillag Albert polgármester köszöntötte az ünnepség részvevőit, majd felidézte Tóth II József életútját. 1929. május 16-án, Merseváton született, 10 éves koráig nagyszülei nevelték, amíg a szülők Csepelen vállaltak munkát, így próbáltak érvényesülni. A labdarágással is itt ismerkedett meg, innen vezetett útja a Csepel SC-hez, ahol pályafutása befejezéséig szerepelt. Játszott és gólt is szerzett az angolok elleni 7:1-es mérkőzésen, valamint pályára lépett az 1954. évi labdarúgó világbajnokságon. A döntőben sajnos már nem játszhatott, a brazilok ellen súlyosan megsérült.

Edzőként a szülőfalujához közeli Pápai Textilesnél is dolgozott, gyakori vendég volt akkoriban Merseváton. Később is többször felkereste szülőfaluját, rokonságát. Mersevát mindig is büszke volt híres szülöttére, aki sok dicsőséget szerzett a magyar nemzetnek.

Ezt követően Gál László, a hagyományőrzők alelnöke méltatta Tóth II József pályafutását és életét. Kiemelte, hogy – bár sokan még ma sem sorolják az Aranycsapat tagok közé – ő semmivel sem maradt el nagynevű társaitól. 2015-ben megjelent, Az Aranycsapat elfeledett legendái c. könyvével is erre szerette volna felhívni a figyelmet.

Tóth II József életére a hűség volt jellemző. Hűség egyesületéhez, munkahelyéhez, feleségéhez és lakóhelyéhez, Csepelhez. Hű maradt hazájához és hitéhez is, pedig ez a „vörös Csepelnél” nem számított jó pontnak. „Sohasem voltam párttag, nem is akartam közéjük tartozni. Világéletemben hívő katolikus voltam, ministráltam, misére jártam, és istenhívőként is fogok meghalni” – hangoztatta több alkalommal is.

Mindkét beszédben elhangzott, hogy Tóth II József sportolói pályafutása, szerény, tisztességes, becsületes élete követendő példa lehet a mai fiatalok számára.

Az ünnepségen Németh Nyiba Sándor, egykori birkózó olimpikon Aranycsapat című versével emlékezett Tóth II Józsefre és egy remek Tóth II festményt is átadott ajándékul a falu első emberének. Ő a szomszédos Kenyeriben született és sportolói karrierje szintén Csepelhez kötődött.

Az emléktáblát Csillag Albert (b) polgármester és Halmosi Zoltán 11-szeres válogatott labdarúgó leplezték le, majd koszorút helyezett el a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, Mersevát Község Önkormányzata és a Merseváti Sportegyesület.

(Gál László)