Tanulni jöttek, nem lesz nyomás rajtuk

A Boda Troopers 37 fővel vág neki a Divízió II-nek, az első évben pedig a tapasztalatszerzés lesz a cél.

12476049_917965618299268_2017402226_nÉvről évre új csapatok vagy visszatérők jelennek meg a harmadosztályban. Idén a Gladiators 2 és a Szombathely Crushers mellett a Boda Troopers is a Divízió II-ben méretteti meg magát. Vajon hol is lehet Boda és mekkora? Ez egy 419 fős község Baranya megyében. Sokan gondolhatnák, hogy hogyan sikerült összeverbuválni itt egy csapatot. Nagyon könnyen. Komlóból, Pécsről és Siklósról érkeztek a Katonákhoz, így alkották meg az együttest. Az elmúlt pár évben a Troopers kerete sokat változott. A Baranya megyeiek 30 fővel kezdtek, majdnem 50-re duzzadtak, majd 37-re csökkentek.

Kovács Gábor szakosztály vezető azt mondta, hogy ugyan voltak távozók, de egyre népszerűbbek a megyében, amely reméli, hogy majd növeli a későbbiekben a csapat keretének létszámát.

„A csapat megalakulásakor tartottuk az első try-outot, melyen 30 fő jelent meg, akikkel el tudtuk kezdeni a munkát” – beszélt a kezdetekről Kovác Gábor. – „Ezt követte még két toborzó melyek eredményeként a csapat létszáma megközelítette az ötvenet. Sajnos nekünk is szembe kellett néznünk azzal a problémával, hogy nem csak érkeznek, hanem távoznak is játékosok. Vannak, akiket a munkájuk szólított más városba, többen befejezték egyetemi tanulmányaikat, illetve egyéb okból arra kényszerültek, hogy búcsút vegyenek tőlünk. Szerencsére egyre növekvő érdeklődés övez bennünket, így ősszel tovább erősödtünk néhány tapasztalt játékossal. A FEZEN Divízió II. bajnokságának 37 fővel vágunk neki, és szívből remélem, hogy ez a szám növekedni fog majd, ha sérültjeink visszatérhetnek!”
12499319_917964218299408_586185949_o
Újoncként nehéz felkészülni egy idényre, hiszen az első meccseken még kijöhet az együttes rutintalansága, de előnyben vannak a többiekkel szemben abból a szempontból, hogy sokan lehet, hogy nem tudják, mire számítsanak. Elképzelhető, hogy a Troopers-szel is ez lesz még ez elején. Ennek ellenére a gárdánál bizakodóak, hiszen a tavalyi Divízió II-es ezüstérmes Szekszárd Bad Bones-szal készültek. Egy ilyen csata nemcsak fizikailag, de technikailag is remek alapot adhatott a Katonáknak. És, hogy idegesek lesznek-e a Troopers-játékosok a debütálás előtt? Nos, erre a kérdésre is megadták a választ.

„Edzőink nagyon jó munkát végeztek-végeznek, játékosaink folyamatosan fejlődnek” – mondta a szakosztályvezető. – „Az eddigi felkészülés a technikai tudás elsajátításáról szólt, az első mérkőzésig hátralévő egy hónapot már azzal szeretnénk tölteni, hogy a játékosokból igazi összhangban játszó csapat legyen. A közelmúltban a Bad Bones csapatával edzettünk együtt, amelyet köszönünk szekszárdi barátainknak! A közös edzés alkalmával sokat fejlődtünk, minden játékos érezhette milyen, amikor egy erős ellenféllel kerülünk szembe. Ez a tapasztalat is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben még keményebben küzdjünk egymásért és a csapatért. Csapatunk otthona Boda és ez kifejezetten szerencsés, nem csak abból a szempontból, hogy tényleg otthon érezzük magunkat, hanem azért is mert a játékosok többsége Pécsett él. Az edzésekre autóval jutunk el, utazás közben így mindig jut idő kötetlenebbül beszélgetni a srácokkal, még jobban megismerni mindenkit. Egy ilyen utazás alkalmával kaptam a legtökéletesebb választ, hasonló kérdésemre: ’Nem izgulunk, miért tennénk? Ráérünk arra a meccs előtt!’.”
12499259_917964318299398_1419284007_o
Elképzelhető, hogy az első összecsapások előtt tényleg nagy lesz az izgalom főleg a visszatérő Szombathely Crushers elleni idegenbeli idénynyitón. A Troopers viszont ezt követően a Fehérvár Enthroners otthonában látogat, ami azért is jelentős –amellett, hogy az egyik bajnokaspiránssal játszik–­, mert ezzel a találkozóval avatják fel a Koronázók saját stadionját, a MÁV-Pályát. A Boda minden bizonnyal szeretne kezdeti sikereket elérni újoncévében, de az első esztendőben egyelőre csak a tapasztalatszerzés lesz a cél. Mivel nincs győzelmi kényszer, így a Katonák nyugodtan készülhetnek és a játékosok nyomás nélkül léphetnek pályára.

„Játékosaink többsége még nem játszott tétmeccset nagypályán, ezért ezt az évet a tanulásnak szenteljük” – beszélt az idei célokról Kovács Gábor. – „Nincsenek nagyratörő terveink, természetesen, mint minden csapat, mi is a győzelemért küzdünk majd a mérkőzéseinken, de eredménykényszer nélkül tehetjük ezt. A mérkőzések végén az eredményjelzőn lévő számoknál sokkal fontosabb az, hogy mindenki kihozta-e magából a legtöbbet, tanult; fejlődött-e a játék folyamán, amelyet majd később kamatoztathat. Bennünket ért az a megtiszteltetés, hogy április 30-án mi avathatjuk majd fel Magyarországon az első amerikai futball pályát a Fehérvár Enthroners vendégeként. Ez még nagyobb lelkesedést ad a játékosoknak, hiszen a kiemelt esemény miatt a tisztességes helytállás lesz a legfontosabb.”

Fotók: Kovács Gábor biztosította

 

A Boda Troopers tavaszi menetrendje:

FEZEN Divízió II.:
Április 23. (15.00): Szombathely Cruhers (Szombathely, SZSE Pálya)
Április 30. (15.00): Fehérvár Enthroners (Székesfehérvár, MÁV-Pálya)
Május 14. (15.00): Budapest Eagles (Boda)
Május 28 (15.00): Jászberény Wolverines (Boda)

Forrás: http://mafsz.org – RSS