Most van a karfiol szezonja, ilyenkor a piacokon olcsón be lehet szerezni. Nagyon szeretem, mert gyakorlatilag végtelen a felhasználási lehetősége. Készíthetünk belőle leveseket, főzelékeket, köreteket, savanyúságot, de akár egy komplett főételt is. Most nézzünk egy tárkonyos levest, ami nagyon egyszerű.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- ½ fej hagyma
- olívaolaj
- ½ kiskanál morzsolt tárkony
- pici só
- ½ doboz tejföl
- tej
- ½ evőkanál liszt
A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk, majd egy fazékba feltesszük főni. Amikor elkezd forrni, leöntjük róla a vizet. Közben egy másik fazékban olajon megdinszteljük a hagymát. A leszűrt karfiolt rátesszük, felöntjük vízzel, de már csak annyira, hogy 2 ujjnyira ellepje. Megszórjuk a tárkonnyal, sóval és közepes lángon, fedő alatt főzzük addig, amíg meg nem puhul. Vigyázzunk, hogy nem főzzük túl, mert akkor szétesik. Ha kész, akkor a lisztet kikeverjük pici vízzel, hogy csomómentes legyen, majd belekeverjük a tejfölt, ezzel behabarjuk a levest. Így túl sűrű lesz, ezért annyi tejet adunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Egyet forralunk rajta és lezárjuk.
Tipp! Ha megmaradt egy kis húslevesünk alapléként felhasználhatjuk a főzéshez. Ekkor azonban már ne sózzuk meg a levest.
Jó tudni! Ezt az ételt vesebetegek is fogyaszthatják. Karfiol, tejföl, tej, és növényi zsiradék megengedett a diétájukban.
Még több levesrecept EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL!
Tápérték (100 g)
Karfiol |
Tejföl 12 %-os |
Liszt |
Tej 1,5 %-os |
|
Energia |
25 kcal |
132 kcal |
370 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
1,2 g |
3,0 g |
12,3 g |
3,0 g |
Zsír |
0,2 g |
12 g |
1,3 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
4,9 g |
3,4 g |
76,3 g |
4,7 g |