Tárkonyos karfiolleves – Egészségséfünk receptje

Most van a karfiol szezonja, ilyenkor a piacokon olcsón be lehet szerezni. Nagyon szeretem, mert gyakorlatilag végtelen a felhasználási lehetősége. Készíthetünk belőle leveseket, főzelékeket, köreteket, savanyúságot, de akár egy komplett főételt is. Most nézzünk egy tárkonyos levest, ami nagyon egyszerű.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • ½ fej hagyma
  • olívaolaj
  • ½ kiskanál morzsolt tárkony
  • pici só
  • ½ doboz tejföl
  • tej
  • ½ evőkanál liszt

Tárkonyos karfiolleves - Egészségséfünk receptje

A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk, majd egy fazékba feltesszük főni. Amikor elkezd forrni, leöntjük róla a vizet. Közben egy másik fazékban olajon megdinszteljük a hagymát. A leszűrt karfiolt rátesszük, felöntjük vízzel, de már csak annyira, hogy 2 ujjnyira ellepje. Megszórjuk a tárkonnyal, sóval és közepes lángon, fedő alatt főzzük addig, amíg meg nem puhul. Vigyázzunk, hogy nem főzzük túl, mert akkor szétesik. Ha kész, akkor a lisztet kikeverjük pici vízzel, hogy csomómentes legyen, majd belekeverjük a tejfölt, ezzel behabarjuk a levest. Így túl sűrű lesz, ezért annyi tejet adunk hozzá, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Egyet forralunk rajta és lezárjuk.

Tipp! Ha megmaradt egy kis húslevesünk alapléként felhasználhatjuk a főzéshez. Ekkor azonban már ne sózzuk meg a levest.

Jó tudni! Ezt az ételt vesebetegek is fogyaszthatják. Karfiol, tejföl, tej, és növényi zsiradék megengedett a diétájukban.

Még több levesrecept EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL!

Tápérték (100 g)

Karfiol

Tejföl 12 %-os

Liszt

Tej 1,5 %-os

Energia

25 kcal

132 kcal

370 kcal

44 kcal

Fehérje

1,2 g

3,0 g

12,3 g

3,0 g

Zsír

0,2 g

12 g

1,3 g

1,5 g

Szénhidrát

4,9 g

3,4 g

76,3 g

4,7 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS