A tejszínes levesekben, főleg ha hús is van benne, nagyon finom a tárkony. A tárkony egy elég megosztó fűszer, de ha valaki szereti, rendszeresen használja is. Lássunk most egy nagyon egyszerű levest, ami különlegessé teheti a hétköznapokat.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell (filézve, bőrözve)
- 2 közepes burgonya
- ½ fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál vaj
- 1 kávéskanál tárkony
- 1 evőkanál liszt
- só, frissen őrölt bors
A csirkemelleket kisebb kockákra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, és szintén hasonló méretű kockákra vágjuk. A vöröshagymát aprítjuk, és a vajon megdinszteljük. Rátesszük a csirkemellet és a burgonyát, ha szárított tárkonyt használunk, akkor azt is, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje, majd lefedjük és közepes lángon puhára pároljuk. A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk. Ha túl sűrű, akkor tejet adhatunk még hozzá.
Tipp! Ha valaki még dúsítani szeretné, nyugodtan adjon hozzá vegyes leveszöldségeket is. (sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó)
Jó tudni! A habarásból a liszt kimaradhat. Általában a tárkonyos ételekhez citromlevet is szoktak adni, ezt mindenki maga döntse el, hogy szeretné-e. A csirkemell és a burgonya azonos idő alatt puhul meg, így nem kell külön beletenni.
Tápérték (100 g)
Csirkemell |
Főzőtejszín 10 % |
Burgonya főtt |
|
Energia |
114 kcal |
120 kcal |
86 kcal |
Fehérje |
21,2 g |
3,2 g |
1,7 g |
Zsír |
2,6 g |
10 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
0 g |
4,3 g |
20 g |