Tartsunk léböjtöt! + Recept

Nyakunkon az ősz, hamarosan beköszöntenek a munkával teli hétköznapok. Ha szeretnénk igazi energiabombaként belekezdeni ebbe az időszakba, egy alapos léböjtkúra segíthet megszabadulni a nyári fagyizások, fesztiválozások során a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól. Fogadjuk meg a főorvos tanácsait, és kicsattanó vitalitás, valamint üde, gyönyörű bőr lesz a jutalmunk. Járulékos előnyként pedig még néhány kilónak is búcsút inthetünk.

Egy léböjtkúrával tehermentesíthetjük emésztésünket, mozgósíthatjuk tartalékainkat és aktivizálhatjuk immunrendszerünket, ami elengedhetetlen a náthás őszi időszak előtt. Sokan tartják úgy, hogy a léböjt „haladóknak” való, de ha szakszerűen végezzük a kúrát, sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Lássuk, mire kell ügyelni!

Építsd fel, vezesd le!

Semmiképp ne hagyjuk abba az étkezést egyik napról a másikra, ugyanis az nem léböjtkúra, hanem egy pofon a szervezetünknek – magyarázza Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa. Léböjtkúra esetén a legfontosabb az étkezés fokozatos leépítése, majd a kúrát követő „levezetés”, a szilárd táplálékok fokozatos visszaépítése az étrendünkbe.

Tartsunk léböjtöt! + Recept

A böjtöt megelőző napokban hagyjuk el a zsíros, nehéz ételeket, térjünk át a zöldségekre, gyümölcsökre és sovány, erjesztett tejtermékekre. A kúrát követő napokon is ügyeljünk a fokozatosságra! Kezdetben együnk almát, joghurtot, főtt krumplit, majd a következő napokban jöhetnek a saláták, müzli és zabpehely.

Készítsd magadnak a léböjt-turmixokat!

A léböjtkúra alatt fogyasszunk naponta minimum három liter folyadékot ásványvíz, gyógyteák, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek formájában. A saját készítésű turmixok előnye nemcsak a frissesség, hanem a kreativitás és az újdonság varázsa is, hiszen egészen új ízeket fedezhetünk fel. Próbáljuk ki Barcza Zoltán, a Carbona séfjének nyár végi tisztító sárgarépaleves receptjét, melyet előszeretettel készít a böjtölő csoportok számára.

Készülj fel a nehézségekre is!

A léböjtkúra utánozhatatlan energizáló hatásáért meg kell dolgozni, de annál inkább megéri! Sokat segít, ha tisztában vagyunk az esetlegesen felmerülő kellemetlenségekkel is. A szilárd étel elhagyása után a szervezetünk méregtelenítő funkcióba kapcsol, így az első napokban enyhe fejfájással, szédülékenységgel számolhatunk. Ilyenkor a koncentrációképesség csökken, feszültek, ingerlékenyek lehetünk. Ez persze nem törvényszerű, mégis jót teszünk magunknak és környezetünknek is, ha ezeket a napokat kizárólag a böjtre szánjuk. Ha tehetjük, vegyünk ki szabadságot és fókuszáljunk a pihenésre, relaxálásra.

Méregteleníts fejben is!

A méregtelenítés csak akkor lehet igazán sikeres, ha a lelkünkre is elegendő figyelmet fordítunk. Törekedjünk a belső harmóniára, hiszen érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Relaxáljunk és pihenjünk sokat az eredményes méregtelenítésért. Erre tökéletes alternatíva egy kényeztető masszázs, kiadós szaunázás, vagy rövid felfrissülés a közeli medencében.

Együtt könnyebb!

A léböjt sikeressége nagyban múlik az akaraterőnkön, ami valljuk be, könnyen meginoghat kollégáink ebédje vagy párunk vacsorája láttán. Sokat segít, ha egy ismerőssel vágunk bele a kúrába, így van kivel megosztani a tapasztalatainkat. Ám a legjobb, ha professzionális környezetet választunk, ahol a szakértők és a csoport támogatása garantálja a kúra sikerességét. Dr. Major Zoltán szerint az intenzív tisztítókúrák esetében ráadásul elengedhetetlen az egészségügyi állapotfelmérés és a szakorvosi felügyelet, amelyre legalább akkora hangsúlyt fektetnek a Carbona rendszeres havi böjtkúráin, mint a méregtelenítő kezelésekre.

Persze a legkényelmesebb, ha még a turmixokról sem nekünk kell gondoskodni, csak élvezzük a mesterszakácsok műveit, mi pedig tényleg a megtisztulásra koncentrálhatunk. Ha ezt a „könnyebb” utat választanánk, lepjük meg magunkat a Carbona böjtkúrájával. Itt nemcsak szakértő felügyelete mellett, személyre szabott tisztítókúrán vehetünk részt, hanem még ki is pihenhetjük magunkat és feltöltődve, megújulva térhetünk haza.

Barcza Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona séfjének böjti sárgarépalevese

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 75 dkg sárgarépa
  • 1 ½ póréhagyma
  • 1 fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 3 liter víz
  • 3 csipet frissen reszelt szerecsendió
  • Friss petrezselyem

Ízesítés: bazsalikom vagy lestyán

Tálalásnál: 2 teáskanál élesztőpehely, 2 teáskanál friss petrezselyemzöld

Elkészítése:
A zöldségeket jól megmossuk, majd apróra vágjuk. A vizet a szerecsendióval felforraljuk, a zöldségeket hozzáadjuk és 10-20 percig főzzük (kuktában a főzési idő 5-7 perc). A levest levesszük a tűzről, szűrőn átpasszírozzuk, így enyhén krémes levest kapunk. A zöld fűszernövényekkel ízesítjük, élesztőpehellyel és friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Egy adag böjti sárgarépaleves tápanyagtartalma:
60 kcal, 2,5 g fehérje, 10 g szénhidrát, 5 g élelmi rost, 172 mg oxálsav, 6,6 mg karotin, 14 mg C-vitamin, 99 mg nátrium, 455 mg kálium, 95 mg kalcium, 25 mg magnézium, 0,9 mg vas, 4,65 mg króm.

Kapcsolódó gyógynövények


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS