Tinédzser-aranyeső

Már egy ideje kialudt a láng a 31. nyári olimpia helyszínén, a sportolók nagy része megérdemelt pihenőjét tölti. A magyar sportolók teljesítményét, beleértve a fiatalok szereplését már betéve tudjuk, így most kicsit nemzetközi vizekre kalandozunk és megnézzük, kik voltak a riói játékok legsikeresebb tinédzserei.

Munkatársainktól Véget ért a riói olimpia, amely nem a zöldülő úszómedencéről, a szennyezett vízről, a félkész olimpiai faluról szólt, sokkal inkább Hosszú Katinka és Kozák Danuta meneteléséről, Imre Géza szívszorító ezüstjéről vagy Kenderesi Tamás sajtbureszéről marad emlékezetes. Az első, Dél-Amerikában rendezett játékokon rengeteg tinédzszer szerepelt, s közülük mi most – a magyarok árnyékában – a hazai sajtóban érthetően kevesebb figyelmet kapott külföldiek közül emelünk ki néhányat. Azokat, akik egyenesen üstökösként tűntek fel az olimpia forgatagában.

Ren Qian Rióban Forrás: static.seattletimes.com

Ren Qian Rióban  •  Forrás: static.seattletimes.com

Kezdjük Rio legfiatalabb aranyérmesével. A a 15 éves kínai műugrólány, Ren Qian a 10 méteres toronyugrásban végzett az élen, és hazájában ő lett az első érmes, aki 2000 után született. Jellemző, hogy gyakorlatainak 439.25-ös összpontszáma (tízest is kapott) ellenére sem volt teljesen elégedett. Mögötte honfitársa, a 17 éves Si Yajie végzett tetemes, 20 pontos hátránnyal. Ren elmondta: mostantól még keményebben fog dolgozni, így akár a sportot a kilencvenes években uraló, négy olimpiai aranyából az elsőt mindössze 13 évesen nyert Fu Mingxia nyomdokaiba is léphet.

A Rennél alig idősebb, 16 éves kanadai úszólány, Penny Oleksiak sem panaszkodhat, négy érmet nyert az első olimpiáján. A legfényesebbet – egy aranyat – 100 méter gyorson, méghozzá olimpiai csúccsal, a 20 esztendős amerikai Simone Manuellel holtversenyben. Ezzel minden idők legfiatalabb kanadai olimpiai bajnoka lett. A tavalyi kazanyi felnőtt-világbajnokságon még nem is indulhatott a kora miatt, így a szingapúri junior vb-n halmozta az érmeket: egy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzot. Ezek az eredmények és az olimpiai kvalifikáció során úszott országos rekordok, junior-világcsúcsok a vetélytársakat is előre figyelmeztették: Pennyvel számolni kell Rióban. Az aranya mellé 100 m pillangón begyűjtött egy ezüstöt is. Már az előfutamban hazai rekordot és junior-világcsúcsot úszott, s a döntőben tovább javította. Hogy teljes legyen a kollekció, bronzérmes a két gyorsváltó tagjaként. Ezek után nyilván azt gondolja: megérte abbahagynia a tornát és a versenytáncot.

Penny és az érmei Forrás: macleans.ca

Penny és az érmei  •  Forrás: macleans.ca

Maradva a medencénél, az Egyesült Államok elsöprő fölénnyel olimpiai bajnoki címet nyerő női vízilabdázói között három tizenéves játékos szerepelt. Közülük ketten ráadásul testvérek. A 17 éves Aria Fischer (a csapat legfiatalabb tagja) nővérével, a 19 éves Makenzievel már 2014-ben ifjúsági világbajnokságot nyert, mindketten zsákszámra termelték a gólokat és az egyéni elismeréseket a különböző korosztályos csapatokban. Az 1992-es barcelonai játékokon válogatott keretteg édesapjuknak köszönhetően kezdtek el vízilabdázni, ellentétben a 18 éves, szintén ifjúsági világbajnok Madeline Musselmannal, akinek az édesapja baseballjátékos volt. Az amerikai csapat riói fölényét látva még a jelennél is fényesebb jövő vár a lányokra, akik a magyar csapat elleni kettős győzelemből is kivették a részüket az olimpián, akárcsak az olaszok döntőbeli, 12-5-ös leigázásából. A fináléban Makenzie Fischer két, Maddie Musselmann egy gólt dobott.

Vízilabdában nem csak a női, hanem a férfi mezőnyben is találunk 19 éves olimpiai bajnokot a szerb Nikola Jakšić személyében. A Partizan Beograd tinije juniorként mindent elért, amit válogatottként lehet, tavaly Kazanyban világbajnoki címet ünnepelhetett, januárban hazai medencében Európa-bajnok lett. Rióban minden szempontból felért a csúcsra. Azért ha mindezek után maradna hiányérzete, a szeptemberi U19-es Európa-bajnokságon tovább gyarapíthatja érmei számát.

Virginia Trasher és a riói panoráma Forrás: sportskeeda.com

Virginia Trasher és a riói panoráma  •  Forrás: sportskeeda.com

A szerb pólósnál jóval nagyobb meglepetést keltett a 19 esztendős sportlövő, Virginia Trasher riói teljesítménye, aranyérme. A 14 éves koráig műkorcsolyázó, springfieldi születésű lány mondhatni a semmiből nyerte a légpuskások 10 m-es versenyét. „Az olimpiai bajnoki cím csak a legvadabb álmaimban szerepelt, bár a döntőt elérhetőnek tartottam” – mondta. Sportágat egyébként azután váltott, hogy 2011-ben, családi vadászat alkalmával az első lövésre leterített egy szarvast. Ettől kezdve nem volt megállás, a West Virginia Universityn elsőévesként két egyéni bajnoki címet szerzett, majd az olimpiai válogatót is megnyerte, bár elmondása szerint korábban a kvótára sem gondolt. A riói selejtezőben 416.3 körrel hatodikként jutott döntőbe, ahol viszont 208 körrel mindenkit maga mögé utasított.

Akárcsak a 19 éves, kenyaiból lett bahreini Ruth Jebet, aki új országa első olimpiai aranyát nyerte meg női 3000 m-es akadályfutásban, nem mellesleg a világ második legjobb idejével. Önmagában az talán nem is lenne meglepő, hogy kenyai futó olimpiát nyer, de az atlétika továbbra sem a tinédzserek sportja. „Ha Kenyában maradok, talán esélyem sem lett volna eljutni az olimpiára, annyira sok a jó atléta” – mondta a döntő után, mely egyébként kifejezetten erősnek bizonyult, az első kilenc közül heten egyéni legjobbat futottak. Jebet a 8:59.75-ös idejével alig maradt el Gulnara Szamitova-Galkina pekingi, 8:58.15-ös világcsúcsától, és majdnem 8 másodperccel előzte meg a második helyezett, kenyai Hyvin Kiyeng Jepkemoit.

Forrás: dailymail.co.uk

Ruth Jebet 19 évesen majdnem világcsúccsal nyert  •  Forrás: dailymail.co.uk

Persze nem csak aranyérmesekből állt a sikeres tinik tábora, a 15 éves Ito Mima például minden idők legfiatalabb olimpiai érmes asztaliteniszezőjévé avanzsált, miután bronzot nyert a csapatversenyben. Előfordulhat, hogy 2020-as tokiói játékokon is az első hely várományosai között szerepel.

A britek 16 éves tornászlánya, Amy Tinkler talajon szerzett bronzával szintén korrekordot döntött, hazája legfiatalabb olimpiai érmes tornásza lett. A heti harmincegy órányi edzés ellenére igazán szereti, amit csinál, edzője szerint ez a sikerének az egyik titka. Az éremátadás után – noha elmondása szerint még sokkos állapotban volt – mindjárt a tokiói olimpia járt a fejében, ahol folytatná a torna remek brit sorozatát.

Nem hiába érezhetjük a népszerű sláger nyomán – igaz, kicsit másképp –: nem csak a húszéveseké a világ.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS