Tizenkilenc év után lehet ismét címvédés

MH/MTI
2024. február 9. péntek. 15:53

Az NFL történetében eddig nyolc csapat tudta megismételni a nagydöntőben egy évvel korábbi sikerét, azonban 19 éve nem volt erre példa, ami a leghosszabb sorozat a Super Bowlok 1967 óta íródó történetében. Most ezt a bravúrt hajthatja végre a Kansas City Chiefs, amely öt éven belül negyedszer lép pályára a sportág legnagyobb színpadán. A Főnökök történetük negyedik végső sikerére hajtanak: 1970, 2020 és 2023 után emelhetnék magasba újra a Vince Lombardi-trófeát.

Andy Reid vezetőedző és Patrick Mahomes irányító a harmadik diadalával egyaránt nagyon előretörne az örökrangsorban: előbbi utolérné Bill Walsh és Joe Gibbs párosát és csupán a négyszeres bajnok Chuck Noll és a hatszoros győztes Bill Belichick maradna előtte, míg utóbbi Troy Aikmant fogná be, közvetlenül felzárkózva Terry Bradshaw és Joe Montana mögé, egyedül a hét diadalával minden idők legeredményesebb játékosa, Tom Brady-től lenne távol.

A rivális kaliforniai csapat bajnoki címe is történelemkönyvekbe kívánkozna, ugyanis a 49ers 1982, 1985, 1989, 1990 és 1995 után hatodszor érhet a csúcsra, amivel holtversenyben éllovassá válna a New England Patriots és a Pittsburgh Steelers csapatával.

Az Allegiant Stadionban sorra kerülő összecsapás azért is különleges lesz, mert négy éve már találkozott egymással a két gárda a nagydöntőben, azaz a csapatokban számos olyan játékos van, aki már azon a meccsen is pályára lépett. Akkor a Chiefs az utolsó negyedben három touchdownt (hatpontos gól) szerezve tízpontos hátrányból fordított és nyert 31-20-ra.

Ami nem túl jó előjel a San Francisco számára, hogy eddig az öt éven belül megtörtént visszavágók esetében mindháromszor ugyanaz a gárda diadalmaskodott, mint az elsőn.

A mérkőzés kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, amit jól mutat, hogy a fogadóirodáknál mindössze két ponttal tartják favoritnak a 49ers csapatát. Ennek oka, hogy a kaliforniaiak mind támadásban, mind védekezésben a liga legjobbjai közé tartoznak: a harmadik legtöbb pontot szerezték az alapszakaszban, miközben a harmadik legkevesebbet engedték az ellenfeleknek. A Chiefs ebben a szezonban váratlanul nem a támadóival emelkedett ki a ligában, mint a korábbi években, hanem a védelmével, ugyanis a második legkevesebb pontot kapta. Támadásban viszont jelentősen visszaesett, így elsősorban két szupersztárja, Mahomes és Travis Kelce rutinjában és villanásaiban bízhat. A meccs kulcsa az lehet, hogy a Kansas védelmének gyenge pontja a futás elleni hatékonysága, ugyanis 4,5 yardot engedett kísérletenként, márpedig a San Francisco játékának egyik nagy erőssége az év támadójának választott Christian McCaffrey futásai, aki próbálkozásai során 5,4 yardot szokott megtenni átlagosan.

A félidei show-ban Usher szórakoztatja majd a közönséget. A „hagyományoknak” megfelelően a reklámidők ára is csillagászati, hiszen félpercnyi hirdetésért 6,5-7 millió dollár körüli összeget fizetnek a nagyvállalatok, amelyek rendszeresen világsztárokkal készítik el erre az alkalomra a különleges reklámjaikat. A felhajtást fokozza, hogy a lelátón ott lesz Taylor Swift Grammy-díjas énekesnő is, aki az Eras-turnéjának tokiói állomásáról repül a kaszinóvárosba, hogy élőben lássa párját, Travis Kelce-t, minden idők egyik legjobb tight endjét, aki két hete csúcstartóvá vált elkapások számában a rájátszásokat tekintve.

Írta a Magyar Hírlap