Több sportágban is kiváló magyar eredmények születtek hétvégén, olimpikonjaink ismét remekeltek


A két hazai rendezésű balatoni világverseny, az Opel Gold Cup finn világbajnokság és a Racebor szörf Európa-bajnokság, továbbá a férfi kosárlabda kontinensviadal mellett további jelentős sporteseményekre került sor a hétvégén magyar résztvevőkkel. Arattak a maratoni kajak-kenusok, kiváló eredmények születtek többek közt tornában, hegyikerékpározásban és kosárlabdázásban is.

Vitorlázásban a háromszoros Berecz Zsombor ötödik lett a világbajnokságon, balatonföldváron, a hatszoros ötkarikás résztvevő Gádorfalvi Áron pedig Európa-bajnok lett a Balatonfüredi raceboard kontinensviadalon. A magyar férfi kosárlabda-válogatott kiváló mebnetelés után szenvedett vereséget az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától az Európa-bajnokság isztambuli nyolcaddöntőjében.

Szombathelyen a szombati ezüstérme után vasárnap is a dobogó második fokára állhatott fel Kovács Zsófia gerendán a tornászok Szombathelyen rendezett challenge világkupa-versenyén. A tavaszi kolozsvári Európa-bajnokság egyéni összetett ezüstérmesének gyakorlatába csupán egy-két apró pontatlanság csúszott, és kéttized-ponttal jobb eredményt ért el, mint a szer pénteki selejtezőjében. A versenynap egyetlen magyar indulóját csak a háromszoros olimpiai bajnok, román Catalina Ponor előzte meg.

„Már a bemelegítésnél éreztem, hogy kicsit fáradtabb vagyok, mint az előző két napon, és izgultam is. Azért próbáltam koncentrálni a gyakorlatra, és sikerült teljesen megcsinálnom, aminek örülök, de a selejtezőben jobban ment. A világbajnokságig mindenképpen szeretném kijavítani a hibáimat” – nyilatkozta a Dunaferr SE tornásza.

A sportág világbajnokságát október 2. és 8. között rendezik Montreálban. A vállsérüléssel bajnlodó olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián bár tervezte, de nem indult Szombathelyen. Vb-indulásáról Sóvágó Lajos szövetségi kapitány kifejtette: „Bizakodunk, hogy kisebb kellemetlen sérülése után részt vehet a vb-n, de erről bővebben még nem tudok nyilatkozni, mert nem ismerem a teljes orvosi véleményt”.


Benkó Barbara az előkelő 9. helyen végzett az ausztráliai Cairnsban megrendezett hegyikerékpáros-világbajnokság női versenyében. A magyar kerekes 4.5 másodperccel maradt el a győzelmet megszerző svájci Jolanda Neff idejétől. A férfiak hasonló versenyszámában Parti András 53.-ként zárt, ott a szintén svájci Nino Schurter diadalmaskodott.


A maratoni kajak-kenu világbajnokságon ismét az éremtáblázat élén zártak a magyarok. Összesen tizenkét arany-, kilenc ezüst- és két bronzérem a mérleg, azaz a vb-n induló 32 magyar egységből 23 felállhatott a dobogó valamelyik fokára.

A női kajakosok versenyében Kiszli Vanda és Mihalik Sára tökéletes futammal első felnőtt világbajnoki címét szerezte meg, a tavaly győztes Csay Renáta, Bara Alexandra páros ezúttal a második helyen végzett. A férfiaknál a Kövér Márton, Dóczé Ádám (a képen) kenus egység megvédte vb-címét, míg a kajakosoknál Boros Adrián és Solti László második lett. Az ifjúságiak is több alkalommal dobogóra állhattak.


A sportlövők országos bajnokságán a két riói olimpikon Péni István és Sidi Péter párharcából a 3×60 lövéses összettett puska számban a fiatal UTE-s Péni került ki győztesen. A Mexikói úton rendezett bajnokságon a tavalyi évvel ellentétben ezúttal már csak két puskás olimpiai szám küzdelmeire került sor, miután a fekvőt kivették az ötkarikás műsorból, így maradt a férfi és női összetett a programban az 50 méteres viadalok közül.

A bajnokság csúcsversenyét vasárnap rendezték – a 120 lövéses három testhelyzetű szám alapversenyét-, amelyben Péni nyomasztó fölényben volt a teljes mezőnnyel szemben. Ez azért is meglepő, mert indult Sidi Péter is, a szám 2010-es világbajnoka, a londoni olimpia hatodikja. A mindössze 20 éves Péni 1179 kört ért el, míg Sidi 1162 körrel lett második.
A nyolcas fináléban mindenki tiszta lappal indult, ám Péni Istvánt ez sem zavarta, s 455,1 körrel győzött, míg a komáromiak versenyzője (415,9 kör) az ötödik helyen végzett.


A városligeti 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon a duóban és trióban futókkal együtt 15 ezer regisztrációt jegyzett a BSI. A szervezők 72 országból 2500 nevezést fogadtak. Magyarország 903 településéről érkeztek jelentkezések.
A férfiaknál a kenyai Wycliffe Kipkorir Biwot, a nőknél Kácser Zita győzött. A félmaratoni magyar bajnoki címet a riói olimpikon Csere Gáspár (balra) szerezte meg. A szintén riói résztvevő Józsa Gábor – akárcsak egy éve – ismét harmadik lett. A nőknél a tavalyi második Kácser Zita ezúttal a legjobbnak bizonyult.

(MOB)

Forrás: www.mob.hu – RSS