Többről szól a Hopp-sztori

Gyalázkodó tüntetéshullám söpört végig a hét végén a Bundesliga élvonalában, amelynek a célkeresztjében a Hoffenheim tulajdonosa, Dietmar Hopp állt. Az ellene táplált ellenszenv nem új keletű, az eset pedig rávilágít a német futballkultúra ellentmondására a szurkolók konzervativizmusa és az üzleti összefonódások között.

Dietmar Hopp középen (fotó: REUTERS)

„Nektek csak marketing, nekünk az életünk értelme.” A dortmundi szurkolók üzenték ezt hatalmas drapérián a lipcseieknek, amikor utóbbiak fennállásuk második idényét kezdték meg az élvonalban három évvel ezelőtt. Már a feljutás idején kendőzetlen utálat övezte az újoncot, a német futball közege felkapaszkodott senkinek tekintette. Bár az RB Leipzig elnevezésben az RB hivatalosan RasenBallsport, amely tükörfordításban gyeplabdasportot jelent, valójában a Red Bull energiaitalt takarja, a csapatot a terméket gyártó osztrák konszern emelte fel 2009-től hét év alatt az ötödik osztályból az élvonalba – és ez az, ami rettenetesen csípi a többi klub híveinek a szemét.

Talán kevesen hinnék, de a német szurkolók a legkonzervatívabbak egész Európában. „Az ultráknak finom érzékük van a futballkultúrához. Nekik nem tetszik, ha egy semmiből jövő együttest egy mecénás a magasba repít. Az egyesület nem a város, a szurkolók vagy a közösség érdekeit képviseli. Hiányzik a társadalmi beágyazódás. A szurkolóknak gondjaik vannak a gátlástalan piaci szemlélettel” – írta erről Gunter A. Pilz szurkolókutató.

Ez tükröződik a kilencvenes évek végén beiktatott 50+1 százalékos szabályban is, amelynek az a lényege, hogy az egyesületeknek kötelező megőrizniük többségi tulajdonrészüket, illetve szavazati többséggel kell rendelkezniük. Ez garantálja, hogy egyetlen befektető (legyen az orosz iparmágnás vagy éppen arab sejk) sem szerezhet meghatározó befolyást Bundesliga-csapatban, és egy 2011-ben tett kiegészítés alapján csak abban az esetben rendelkezhet valaki többségi tulajdonjoggal, ha legalább húsz éve a klub befektetője.

Ahogy az RB Leipzig mögött a Red Bull, a TSG 1899 Hoffenheim mögött egy milliárdos, Dietmar Hopp áll. A 80. születésnapját április 26-án ünneplő üzletember 1972-ben alapította az SAP nevű szoftveróriást, a magánvagyona a Forbes amerikai magazin becslése szerint 10,2 milliárd euró (3470 milliárd forint). Híres jótékonykodó, egyes források szerint az alapítványán keresztül 800 millió euróval támogatta a régió fejlesztését. A TSG a Leipzighez hasonlóan az ötödosztályból kapaszkodott fel a Bundesliga élmezőnyébe az ezredforduló idején elindulva, kizárólag Dietmar Hopp pénzéből. A milliárdos már ezzel is kivívta a hagyományos német klubok híveinek ellenszenvét, amit csak fokozott az, hogy 2015-ben az említett 2011-es kiegészítésre való hivatkozással a szövetség (DFB) mentesítette őt az 50+1 százalékos szabály alól, amire addig még nem volt példa, így a tulajdonrésze a Hoffenheimben 49-ről 96 százalékra nőtt. A német drukkerek szemé­ben ő testesíti meg az arab olajmágnást, aki szerintük nem értéket teremt, hanem a hagyományos szurkolói kultúrát számolja fel.

csatározás egyik állomása volt, hogy a dortmundi szurkolók 2018-ban felfüggesztett kitiltást kaptak a hoffenheimi stadionból Dietmar Hoppot gyalázó drapériák miatt. Őket ez nem tartotta vissza attól, hogy tavaly decemberben idegenben is molinókat feszítsenek ki. A DFB korábban ígéretet tett, hogy egyes szurkolók rendbontásai miatt nem alkalmaz egész közösségeket érintő kollektív büntetést, ám másfél hete a fegyelmi bizottság úgy döntött, a következő két évben a Dortmund hívei nem tehetik be a lábukat a Dietmar Hoppról elnevezett utca közelében található PreZero stadionba, és ez váltotta ki a hét végén történt incidenseket. Mondhatni, tiltakozási hullám söpört végig a lelátókon, hiszen a Köln, a Mönchengladbach, az Union Berlin, a Dortmund és a Bayern München szurkolói is Hoppot gyalázó feliratokkal tüntettek, de kapott a szidalmakból a szószegőnek nevezett DFB is. A Der Tagesspiegel című újság szerint az egyik oldalon a busásan megfizetett sportipar áll, amely politikamentes és a tőke barátja, a másik oldalon pedig a nagyon is politikus, romantikus és a futball elüzletiesedését bíráló köznép.

A legnagyobb port a Bayern szurkolóinak akciója kavarta éppen Hoffenheimben. A tudósítások részletesen beszámoltak a történtekről, a mérkőzés megszakításáról, arról, hogy a két csapat játékosai az utolsó tizenhárom percben egymásnak passzolgatva fejezték ki nemtetszésüket a demonstráció­val szemben, és rengeteg szó esett a müncheni klubvezetők Dietmar Hopp melletti kiállásáról is. Az is napvilágot látott szombat óta, hogy a bajor klub, a DFB és a DFL (Német Labdarúgóliga) a felvételek alapján szigorú egyéni büntetéseket készül kiróni.

Természetesen a másik fél sem maradt néma. A Club Nr. 12, a müncheni Südkurve összes szurkolói csoportját összefogó ernyőszervezet a Facebookon reagált, és hangsúlyozta, hogy a tagok távol tartják magukat a rasszizmustól, a szexizmustól, a homofóbiától és a diszkriminációtól, de kifogásolják a kettős mércét. A közlemény több esetet is felsorol a közelmúltból, amikor rasszista vagy szexista megnyilvánulás történt, majd így folytatja: „Egyik esetben sem volt játékmegszakítás, de amikor egy olyan mecénásról van szó, aki gazdaságilag fontos partnere a DFB-nek, akkor túl kell lépnünk egy határt. Ha a DFB és a DFL a jövőben egyformán szankcionál bármilyen megkülönböztető, sértő, rasszista, homofób, antiszemita vagy szexista kijelentést, akkor a szombati egy újabb pozitív akció volt.”

Ami pedig a Bayern vezetőinek a szolidaritását illeti, nem árt tudni, hogy Dietmar Hopp a bajor klubnak is jelentős támogatója. Münchenben jövőre adnak át egy százmillió eurónál is többe kerülő új multifunkciós arénát, amely a főszponzorának nevét viseli majd: SAP Gardennek fogják hívni.

(mno.hu / Pajor-Gyulai László)