Még nyáron is előfordul, hogy bekényszerülünk a konyhába. Vagy azért, mert az idő nem engedi a kinti sütögetést, vagy azért, mert nincs rá lehetőségünk. Erre az alakalomra készültem egy egyszerű húsétellel.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell egyben
- 1 bögre zabpehely
- 2 tojás
- 5-6 db csirkemáj
- szeletelt bacon szalonna
- ½ vöröshagyma aprítva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- olíva olaj
- só, bors
- kakukkfű
- oregánó
- bazsalikom
A pulykamellet megsózzuk, és hosszában felszúrjuk, mint ha a karajt akarnánk megtölteni. A hátsó fele maradjon zárt, oldalt óvatosan vágjuk, hogy ne szakadjon át. A zabpelyhet leforrázzuk és hagyjuk állni addig, amíg a többit előkészítjük. A májat megkapargatjuk, így nem lesz annyira intenzív az íze. kevés olajon a hagymát megpirítjuk. Amikor a zabpehely langyosra hűlt, hozzáadjuk a májat, hagymát, fokhagymát, tojásokat, és a fűszereket. Ha túl híg, zsemlemorzsával sűríthetjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulykamellet, összetűzzük a végét, betekerjük a szalonnába, kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedjük, és 60 percig sütjük. Utána levesszük a fóliát és még kb. 30 percig visszatesszük, amíg a szalonna megpirul rajta.
Tipp! Hidegen és melegen is tálalható, felszeleteljük és salátaágyra tesszük. Saját levével meglocsolhatjuk.
Jó tudni! A töltelékekbe zsemlét szoktak használni, ennél sokkal egészségesebb a zabpehely, így diétázók vagy cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják.
Még több egyszerű recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Pulykamell |
Zabpehely |
Tojás |
Csirkemáj |
Olíva olaj |
|
Energia |
111 kcal |
378 kcal |
143 kcal |
119 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
24,6 g |
14,4 g |
12,6 g |
16,9 g |
0 g |
Zsír |
0,6 g |
6,8 g |
9,5 g |
4,8 g |
100 g |
Szénhidrát |
0 g |
64,3 g |
1,8 g |
0,7 g |
0 g |